Efter Brittas svindelsag: Smækkede kassen i - uden at sige et ord

Det kommer helt bag på en række organisationer, at Socialstyrelsen smækkede kassen i oven på Britta Nielsens svindelsag

Efter Brittas svindelsag: Smækkede kassen i - uden at sige et ord

Britta Nielsens formodede svindel rammer nu helt konkret Danmarks svageste - hør mere her

En række organisationer, der støtter nogle af landets svageste grupper, har set måbende til, imens den faste støtte fra Socialstyrelsen er udeblevet i denne måned.

Som følge af sagen, hvor Britta Nielsen er mistænkt for at have svindlet for 111 mio. kr. af styrelsens midler, har den nemlig smækket kassen midlertidigt i.

Vel at mærke uden at sige et ord i forvejen til flere af de berørte organisationer.

Det viser en rundringning, som Ekstra Bladet har foretaget blandt en række af modtagerne af de såkaldte satspuljemidler:

- Hvis jeg skal forstå Socialstyrelsen rigtigt, så har de lukket ned for alt - vel at mærke uden at orientere tilskudsmodtagerne på noget tidspunkt. Det er simpelthen fuldstændig uacceptabelt og pivringe, siger generalsekretær for foreningen Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard.

- Fordi der er rod i Socialstyrelsen, skal det simpelthen ikke gå ud over det frivillige sociale Danmark, siger generalsekretæren for foreningen, der er talerør for pårørende til psykisk syge, siger han.

Hvert beløb er vigtigt
Direktør for foreningen LivaRehab, Flora Ghosh, savner omkring 172.000 tusind kroner fra satspuljemidler i oktober måned. Penge, der normalt går til specifikke projekter i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Direktøren skulle selv henvende sig til Socialstyrelsen for at få svar på, hvorfor foreningen ikke har modtaget penge for oktober måned. Ifølge Flora Ghosh fik hun i et mailsvar at vide, at den forsinkede udbetaling skyldes tekniske problemer.

- Sagen om underslæb i Socialstyrelsen er så alvorlig, at styrelsen har set sig nødsaget til at lukke for udbetaling af tilskud i en periode, siger socialminister Mai Mercado om begrundelsen for at smække kassen midlertidigt i for tilskudsmodtagere af satspuljemidler. Foto: Mads Claus Rasmussen
- Sagen om underslæb i Socialstyrelsen er så alvorlig, at styrelsen har set sig nødsaget til at lukke for udbetaling af tilskud i en periode, siger socialminister Mai Mercado om begrundelsen for at smække kassen midlertidigt i for tilskudsmodtagere af satspuljemidler. Foto: Mads Claus Rasmussen
 

- Det havde været dejligt, hvis Socialstyrelsen havde sendt besked ud til alle tilskudsmodtagere, hvor det fremgik, siger Flora Ghosh.

- Vi håber virkelig ikke, det fortsætter. Vi håber, vi får at vide af Socialstyrelsen snarligt, hvornår de åbner op for betalingerne igen. Vi har brug for at få at vide, inden måneden er omme, hvad situationen er. Hvert enkelt beløb er så vigtigt især for små og mellemstore organisationer som os, siger hun.

Ingen penge på kistebunden
Flora Ghosh fortæller, at nedlukningen i sidste ende har den konsekvens, at serviceydelserne til socialt udsatte bliver forringet. Foreningen LivaRehab tilbyder behandling til mennesker med skadevirkninger fra prostitution, incest, seksuelle overgreb og vold.

- Vi har ikke penge på kistebunden. Det har ingen sociale organisationer. Så for mig er det vigtigt at vide, hvornår pengene går ind igen, siger Flora Ghosh.

Hos de hjemløses landsorganisation, Sand, forklarer sekretariatsleder Ask Svejstrup ligeledes, at de 400.000 kr. fra satspuljen ikke er dukket op i oktober:

- Vi har ikke fået en melding om det. Vi ved det samme, som du ved, forklarer han.

Han håber virkelig ikke, at den manglende udbetaling kommer til at stå på over en længere periode:

- Vi har en mindre egenkapital, som vi må trække på. Det skal ikke stå på flere måneder, så er vi i krise, siger han.

Et problem, hvis det fortsætter
Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser (LMS) mangler omkring 83.000 kroner for oktober måned. Det fortæller presseansvarlig Henrik Christensen til Ekstra Bladet.

- Det, at der er nogle penge, der bliver forsinkede en måned, er selvfølgelig yderst uheldigt, siger Henrik Christensen.

- Ligesom alle andre organisationer har vi ikke en kæmpe egenkapital på kistebunden. Så det er klart, at det er penge, der mangler på kontoen, siger Henrik Christensen.

'Stor fejl'
LMS har heller ikke fået en officiel udmelding om forsinkelserne, fortæller den presseansvarlige.

- For de organisationer, der bliver alvorligt ramt på den korte bane, er det selvfølgelig en kæmpe udfordring. De har også noget, de skal gå videre til banken med. Jeg ser det som en stor fejl, at det ikke bliver meldt officielt ud, men samtidig er vi jo også glade for, at der bliver taget hånd om eventuelle problemer, siger Henrik Christensen.

De 83.000 kroner, der mangler, går normalt til udvikling af organisationens digitale rådgivning i form af chats og sms. Al rådgivning, der ikke foregår telefonisk og ved personligt fremmøde.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Socialstyrelsen.

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge.