Efter burkaforbud: Forening klar til civile anholdelser

Forening mod islams udbredelse i Danmark er klar til at hjælpe politiet med at fylde burkabøder i statskassen. - Vi vil teste muligheden for civile anholdelser, siger talsmand

Islamkritisk forening vil forsøge sig med civile anholdelser af kvinder i Niqab (som på billedet) og burka, når loven træder i kraft. Foto: Boris Roessler/AP
Islamkritisk forening vil forsøge sig med civile anholdelser af kvinder i Niqab (som på billedet) og burka, når loven træder i kraft. Foto: Boris Roessler/AP

Et flertal i Folketinget gør det snart ulovligt at gå i burka eller på anden vis tildække sit ansigt i det offentlige rum.

Lovforslaget støttes af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet og ventes fremsat i næste uge, hvilket man ser frem til hos foreningen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).

Foreningen vil nemlig forsøge sig med civile anholdelser rettet mod personer, som færdes på gaden i de muslimske klædedragter burka og niqab. Det fortæller SIAD's talsmand Anders Gravers til Ekstra Bladet.

- Vi vil afprøve det og så se, om det ikke er tilladt at foretage civile anholdelser. Hvis man gentagne gange har tænkt sig at bryde loven, fordi man har en fransk-algerisk rigmand til at betale sine bøder. Så er vi nødt til at vise, at det har konsekvenser. At vi er nogle, som ønsker, at det her ophører, siger han med henvisning til forretningsmanden Rachid Nekkaz, der vil betale samtlige bøder, som udskrives til burkaklædte kvinder i Danmark.

- Hvis en person kommer gående på gaden i burka, må man gå ud fra, at loven bliver overtrådt. Man er vidne til et lovbrud. Hvad vil I så gøre?

- Så vil vi bede vedkommende om at blive stående, og så ringer man til politiet. 

- Hvad hvis vedkommende vil gå?

- Vi vil ikke gøre noget for at tilbageholde personen korporligt. Det kan vi ikke gøre på denne her. Det kunne vi ved grænsen, siger han med henvisning til, at en gruppe fra SIAD tidligere har patruljeret ved den dansk-tyske grænse.

- Men I vil altså forsøge at lave civile anholdelser ved at bede personen om at blive stående, til politiet kommer?

- Og ellers følge efter personen og fortælle politiet, hvor det foregår. Og så skrive ned; klokken det og det observerer vi det og det.

- Så den civile anholdelse vil foregå i det omfang, at I vil meddele den burkaklædte, at vedkommende er anholdt. Bede personen om at blive stående til politiet kommer og skrive tidspunktet ned. Men ikke fysisk forhindre den burkaklædte i at gå?

- Ja. Og så ellers følge efter vedkommende og fortælle politiet, hvor personen opholder sig.

- Den nye tildækningslov kommer også til at gælde folk med kunstigt skæg, tørklæde eller hue. Vil I også anholde dem?

- Man kan jo ikke se, om folk har kunstigt skæg på. Vi går ikke og rykker folk i skægget, siger SIAD-talsmanden.

Justitsminister Søren Pape (K) ønsker ikke at kommentere foreningens tilbud om at udføre civile anholdelser. Det oplyser Justitsministeriets presseafdeling.

Regeringen havde oprindeligt lagt op til, at overtrædelser af tildækningsforbuddet i gentagelsestilfælde skulle kunne koste op til tre måneders fængsel. Men det ville Liberal Alliance ikke være med til, så nu ventes en overtrædelse at udløser en bøde på 1000 kroner - og op til 10.000 kroner ved gentagelser. 

Niqab-klædt kvinde: Burkaforbud er social kontrol fra staten  

Til DR udtaler Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, at politiet om nødvendigt skal bruge magt og skride til anholdelse, hvis en burka- eller niqabklædt kvinde i det offentlige rum nægter at tage sin tildækning af.

(artiklen fortsætter under billedet)

Anders Gravers, formand for Stop Islamiseringen Af Danmark, vil afprøve mulighederne for civile anholdelser af tildækkede kvinder. Foto: Localeyes
Anders Gravers, formand for Stop Islamiseringen Af Danmark, vil afprøve mulighederne for civile anholdelser af tildækkede kvinder. Foto: Localeyes

Det siger loven  

Retsplejelovens paragraf 755:

Politiet kan anholde en person, der med rimelig grund mistænkes for et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale, såfremt anholdelse må anses for påkrævet for at hindre yderligere strafbart forhold, for at sikre hans foreløbige tilstedeværelse eller for at hindre hans samkvem med andre.

Stk. 2. Samme beføjelser har enhver, der træffer nogen under eller i umiddelbar tilknytning til udøvelsen af et strafbart forhold, der er undergivet offentlig påtale. Den anholdte skal snarest muligt overgives til politiet med oplysning om tidspunktet og grundlaget for anholdelsen.

Socialdemokratiet sikrer flertal for burkaforbud

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?