Efter Heunickes stramning under samråd: Alt skal frem

Enhedslisten vil have alle detaljer frem i lyset efter samrådet, hvor sundhedsministeren strammede EU's anbefalinger om at lukke skoler og børnehaver

Peder Hvelplund fra Enhedslisten vil have undersøgt hele forløbet omkring nedlukningen af Danmark. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Peder Hvelplund fra Enhedslisten vil have undersøgt hele forløbet omkring nedlukningen af Danmark. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Regeringen skal lægge alt frem, så det står klart, hvilke dele af den omfattende nedlukning, der skete på baggrund af sundhedsfaglige anbefalinger, og hvad der var politiske beslutninger.

Sådan lyder det fra Peder Hvelplund, Enhedslistens sundhedsordfører, efter Ekstra Bladet har afdækket, at sundhedsminister Magnus Heunicke strammede anbefalinger om at lukke skoler og børnehaver under et samråd i Folketinget.

- Det, der er fuldstændig afgørende for os, er, at vi kan tage læring af det. Det fordrer også, at der er åbenhed om de beslutninger, der er truffet, så vi også kan se, hvor der bliver begået fejl, siger Peder Hvelplund om den undersøgelse, der skal laves om forløbet.

Kritik af Heunicke: Strammede anbefaling om nedlukning

- Hvornår blev beslutningerne truffet med baggrund i sundhedsfaglige vurderinger, og hvornår var det politiske beslutninger, og hvornår var det dikteret af kapacitet, siger Peder Hvelplund.

Han har flere gange givet udtryk for, at det har været svært at gennemskue.

- Det har nogle gange været uklart. Det er jo helt legitimt at træffe en politisk beslutning, hvor man siger, at der ligger en sundhedsfaglig anbefaling, men vi vælger at gå videre, fordi vi mener, vi står i en risikabel og usikker situation.

Heunicke vil ikke afsløre kilden til anbefaling

Vi har løst det
At sundhedsministeren ifølge flere eksperter har delt en 'fri fortolkning' eller stramning af anbefalingerne fra EU's eksperter, skriver sig for Peder Hvelplund ind i række af eksempler på, at det gik stærkt.

- Det adskiller sig ikke fra det, vi har kritiseret ham for, nemlig at han op til beslutningen om hasteloven fik sagt, at der lå en anbefaling fra sundhedsmyndighederne, siger Peder Hvelplund, som betragter det 'som noget, vi har løst' med kritik af ministeren.

Han forklarer, at han, dengang Danmark lukkede ned, var af den opfattelse, der lå anbefalinger til grund for beslutningen.

- Da vi sad og behandlede hasteloven, var det klart mit indtryk, at det her også var nogle tiltag, som sundhedsmyndighederne anbefalede. Der kunne vi se efterfølgende, at den anbefaling ikke var så entydlig. Det har vi også kritiseret ministeren for, siger Peder Hvelplund.

DF om Heunickes stramning af anbefalinger: Helt uacceptabelt

Det rigtige at gøre
For ham viser det, at der er behov for en grundig gennemgang af forløbet.

- Det understreger jo hele det risikable i at lave en hastelovgivning. Ulempen er, at det går hurtigt, og at man ikke får belyst alle aspekter, siger han og understreger, at han mener, det var nødvendigt i situationen at vedtage hasteloven.

- Det var det rigtige at gøre. Vi stod over for en sygdom, vi ikke kendte omfanget af.

Blandt andet skoler og institutioner lukkes ned i to uger - og mange flere opfordres af statsministeren til at gøre det samme. Hør mere her. Video: Ritzau Scanpix.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind