Efter kæmpekrise i Venstre: Nu er Søren Gade glad for statslån

Regeringen har strikket et kompromis sammen, som tilfredsstiller den rebelske gruppeformand

Søren Gade har begravet stridsøksen. Arkifoto: RitzauFoto
Søren Gade har begravet stridsøksen. Arkifoto: RitzauFoto

Op til sommerferien slog det gnister i Venstre-toppen.

Årsagen var sagen om statslån til den almene bolig sektor.

Nu har regeringen så fundet en løsning.

Og den glæder Venstres gruppeformand Søren Gade, der førte an i oprøret mod regeringen, da han betegnede forslaget som 'socialistisk'.

- Jeg er meget glad for det. Os, der synes, det var et uliberalt forslag, kan nu se os selv i spejlet igen, siger Søren Gade til Børsen.

Konkret betyder regeringens nye plan, at planerne om en decideret statsbank er delvist droppet.

Staten vil fremover stille 90 procent af de 180 milliarder kroner til rådighed, som i dag er udlånt til realkreditsektoren.

Til gengæld beholder de private realkreditinstitutter administrationen, lånevurderingerne og alt det praktiske arbejde, som følger med at udlåne penge til de almene boligselskaber.

Interne mails fik krisen til at eksplodere
Den private sektor skal selv finansiere 10 procent af det enorme låne beløb.

- Det forslag regeringen fremlagde i juni var udmærket, men den justerede model er også god, fordi vi gennem omlægningen til statslån stadig sikrer en stor besparelse for skatteborgerne, og samtidig bliver administrationsopgaven konkurrenceudsat, skriver boligminister Ole Birk Olesen (LA) i en skriftlig til Børsen.

Statslån har skabt Venstre-ballade

I juni meddelte transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), at regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån. Det skabte efterfølgende uro i Venstre.

Torsdag erfarer Borsen og Finans.dk, at regeringen har lagt sig fast på en model, der lader realkreditbranchen beholde ti procent af udlånet.

Læs om forløbet og forslaget her:

* Med forslaget skal staten altså overtage långivning til almene boliger fra de private realkreditselskaber.

* En manøvre, der i forslagets oprindelige form ville give en besparelse på to milliarder kroner årligt. Det skyldes, at staten via statsobligationer kan låne pengene ud til en lavere rente end realkreditinstitutterne, samtidig med at man sparer gebyrer og bidrag.

* Forslaget skabte efterfølgende ballade i regeringspartiet Venstre.

* Gruppeformand i Venstre Søren Gade er blandt de V-folk, som er lodret imod. Det har han givet udtryk for i et debatindlæg bragt i flere aviser. Her kaldte han forslaget "socialistisk".

* Hele sagen har skabt uro i Venstre. Det viser interne mails fra Venstre, som Ekstra Bladet og TV2 kom i besiddelse af. Flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe giver udtryk for ærgrelse over, at de ikke blev orienteret om planerne, før de blev offentliggjort.

* Finansminister og næstformand i Venstre Kristian Jensen har talt for forslaget.

* Over for Venstres gruppe har Kristian Jensen kaldt det "beklageligt", at regeringens boligordførere ikke blev inddraget, før Ole Birk Olesen 21. juni udsendte pressemeddelelsen med forslaget om statslån.

Kilder: Ekstra Bladet og TV2.

Det vurderes, at staten vil spare halvanden til to milliarder på den nye model, fordi staten langt billigere end realkreditinstitutterne kan finansiere så store beløb.

Sagen om statslånene kom for alvor frem i lyset, da Ekstra Bladet kunne afsløre en række interne mail, som Venstres Folketingsmedlemmer havde sendt til hinanden.

Søren Gade ønsker ikke at kommentere sagen over for Ekstra Bladet før i morgen.

Venstre afholder i disse dage sommergruppemøde i Aalborg. I morgen er der pressemøde.

 

 

 

 

 

 

 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen