Efter kvotekonge-sag: Han vil hænge revisorer til tørre

Revisorer, der bryder reglerne, skal names og shames, lyder det i nyt lovforslag fra Simon Kollerup

Følg Politik

Hvis revisoren bryder reglerne, skal han hænges til tørre offentligt.

Det skal ikke være muligt for revisorer at bryde loven, inkassere rekordstore bøder, men undgå at få deres navn frem i offentligheden.

Det mener erhvervsminister Simon Kollerup (S). Et nyt lovforslag vil gøre op med Revisornævnets praksis om at anonymisere kendelser mod revisorer, der bliver taget i at bryde reglerne.

Lovforslaget kommer som reaktion på sagen om en række storfiskere - de såkaldte kvotekonger - hvor to revisorer og deres fælles firma, MC Revision blev meldt for at have for tætte forbindelser til de såkaldte kvotekonger, selvom de samtidig var deres uafhængige revisorer.

Det fortæller Simon Kollerup til Ekstra Bladet:

- Revisorerne hos MC Revision havde jo utroligt tætte relationer til flere af kvotekongerne. Og samtidigt fungerede de som uafhængige revisorer for de selv samme kvotekonger. Det tror jeg, vi var mange, der var dybt forargede over, siger Simon Kollerup til Ekstra Bladet.

Scorede 50.000 kr. til LøkkeFonden: Afviser at svare på spørgsmål

- Erhvervsstyrelsen var heller ikke i tvivl, da de undersøgte sagen. I deres rapport stod det jo sort på vidt, at der var tale om en meget belastende sag, som de indbragte for revisornævnet med krav om store bøder til MC Revision og deres tilknyttede revisorer. Men derefter sluttede offentligheden i sagen brat. Sporet gik koldt, om man så må sige, lyder kritikken fra erhvervsministeren.

Derfor foreslår regeringen nu som en del af den kommende kontrolpakke, at navnene på revisorer skal offentliggøres i forbindelse med Revisornævnets afgørelser. Dog vil revisorens navn blive anonymiseret 2 år efter offentliggørelsen, medmindre der er tale om noget graverende; eksempelvis frakendelse af godkendelsen.

- Det kan ikke være rigtigt, at revisorer kan overtræde reglerne og blive pålagt historisk store bøder og betingede frakendelser, uden at offentligheden får det at vide. Revisorer skal sikre og opretholde tilliden til de finansielle informationer, vores samfundsøkonomi bygger på. Derfor er det alfa og omega, at vi også kan have tillid til dem.

Baggrunden for, at regeringen nu vil kunne hænge revisorer ud, som fældes af Revisornævnet, er, at det siden 2016 har været muligt anonymisere kendelserne.

Her valgte man at udnytte en EU-regel om at kendelser, som pålægger sanktioner over for en person, kan offentliggøres i anonymiseret form af hensyn til beskyttelsen af personoplysninger. I dag er det således kun ved en frakendelse af autorisationen eller ved midlertidigt forbud mod fx at udføre revision, at navnene offentliggøres.

- Selvfølgelig skal vi være varsomme og generelt tage hensyn til beskyttelsen af personoplysninger. Men borgere og virksomheder har altså ret til at vide, hvis en revisor, de overvejer at vælge eller måske allerede benytter, har overtrådt reglerne og forsømt sine pligter. Sådan er det allerede for advokater, som i dag får navnet offentliggjort ved alvorlige sager, siger Simon Kollerup om sagen til Ekstra Bladet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+