Efter overfald på muslimsk kvinde: - Mette F. skal tage afstand

Statsministeren kan 'ikke fordrage' handleplaner og vil derfor ikke lave en plan målrettet hadforbrydelser. Skuffende, mener Frie Grønne, der kræver handling nu

Følg Politik

Har du været udsat for en hadforbrydelse? Skriv fortroligt til journalist Ditte Lynge på ditte.lynge@eb.dk

Indvandrerdrenge må ikke gøre det utrygt at tage S-toget, lød det i sommer fra statsminister Mette Frederiksen. Men hvad med danskere, der gør det utrygt for muslimske kvinder at gå på gaden?

Sådan spørger politisk leder af Frie Grønne Sikandar Siddique, efter at Ekstra Bladet tirsdag kunne fortælle, hvordan et ældre ægtepar i weekenden overfaldt en muslimsk kvinde med tørklæde og kaldte hende 'perkerluder'.

- Det er hjerteskærende og fuldstændig vanvittigt, at man ved højlys dag i Danmark kan blive slået ned på grund af sin hudfarve, seksualitet eller religion, siger Sikandar Siddique.

- Jeg forventer, at statsministeren på samme måde, som når hun holder pressemøde om indvandrerdrenge og tryghed, også nu går ud og tager utvetydig afstand fra de her overfald og siger, at det skal stoppe lige nu.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Sikandar Siddique holdt sidste sommer et minuts stilhed for Black Lives Matter fra talerstolen i Folketinget under afslutningsdebatten - og modtog heftig kritik fra Nye Borgerlige og DF.

Overfaldet med ratlås
Lørdag måtte en muslimsk kvinde i 30'erne på skadestuen, efter at hun klokken ti om formiddagen var blevet overfaldet af et dansk ægtepar bevæbnet med en ratlås.

Selvom parret råbte 'perkerluder' og 'skrid hjem til dit eget land' efter kvinden, vurderede politiet først, at der ikke var tale om en hadforbrydelse. Torsdag oplyser politiet, at sigtelsen muligvis bliver udvidet.

Episoden får nu Sikandar Siddique til at kræve handling fra statsminister Mette Frederiksen.

- Det handler om at sende et klart og tydeligt signal om, at statsministeren ikke vil acceptere det her, lyder det.

FAKTA: Hadforbrydelser

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd har det stor betydning for sagen, hvorvidt der er tale om en hadforbrydelse eller ej. Det skyldes, at det er en skærpende omstændighed, hvis kriminalitet er begået på baggrund af folks had til andre personers etnicitet og tro.

Det kan desuden have store menneskelige omkostninger at blive udsat for en hadforbrydelse. Det forklarer Nanna Margrethe Krusaa, der er jurist og chefkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder.

- Helt overordnet kan jeg sige, at hadforbrydelser er den alvorligste form for diskrimination, og det kan have alvorlige konsekvenser for et menneske at blive udsat for en hadforbrydelse. Det påvirker ikke blot ofret selv, men kan også påvirke venner og familie.

- Det er vigtigt, at politiet efterforsker en forbrydelse som en hadforbrydelse, hvis der er noget der tyder på, at forbrydelsen er helt eller delvis motiveret af had til ofret på grund af f.eks. ofrets race, etniske oprindelse eller religion, siger Nanna Margrethe Krusaa.

Hun forklarer desuden, at der findes et ukendt mørketal.

- Vi ved, at antallet af hadforbrydelser, der bliver begået i Danmark, er højere end det antal, der bliver anmeldt til politiet. Hvis et offer for en forbrydelse ikke føler sig taget alvorligt af politiet, er der risiko for, at ofret fremadrettet ikke vil anmelde en lignende forbrydelse, siger Nanna Margrethe Krusaa.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sikandar Siddique blev valgt til Folketinget for Alternativet i 2019, men har siden forladt partiet og er nu medlem af Frie Grønne. Foto: Aleksander Klug
Sikandar Siddique blev valgt til Folketinget for Alternativet i 2019, men har siden forladt partiet og er nu medlem af Frie Grønne. Foto: Aleksander Klug

- Du har været i politik siden 2005. Hvad har du selv gjort for at komme problemerne til livs?

- Jeg har senest i januar spurgt statsministeren, om hun og regeringen vil komme med konkrete initiativer og lave en handleplan, der skal bekæmpe racismen og overfald, hvilket statsministeren svarede nej til. Det er skuffende, men Frie Grønne vil naturligvis fortsætte med at sætte pres på regeringen, så vi kan sikre, at også kvinder med tørklæde kan føle sig trygge.

Det svarede Mette Frederiksen i januar

21. januar var Mette Frederiksen på Folketingets talerstol.

Her henviste Sikandar Siddique til et nyligt overfald på en muslimsk kvinde og spurgte, om regeringen planlagde at lave en national handleplan for at sætte ind mod overfald som det.

Her er Mette Frederiksens svar:

- Jeg mener, at vi grundlæggende skal tage afstand fra racisme, uanset hvordan den viser sig, og ligegyldigt hvordan den udøves. I mine øjne er racismen lige så slem i ord som i handlinger. I mine øjne har den ikke sin plads i et samfund hvis vigtigste opgave er, at vi kan leve sammen.

- Jeg tror, det er rigtigt, at der finder racisme sted. Både racisme mod etniske minoriteter på forskellig vis og i forskellige sammenhænge, men også mod oprindeligt danskere - eksempelvis i udsatte boligområder. Så jeg synes ikke, vi har behov for særlige indsatser mod racisme.

- Jeg vil være helt ærlig og sige, at handlingsplaner har jeg helt principielt stor modstand mod. Jeg er så træt af handlingsplaner og processer. Jeg kan ikke fordrage handlingsplaner. Jeg tror ikke på, at det er handlingsplaner, der flytter et samfund.

- I december indgik regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige og de konservative en politiaftale, der skal styrke indsatsen mod netop hadforbrydelser. Den var du ikke med i. Er det ikke for nemt at stå udenfor og sige, at der ikke bliver gjort nok, når man samtidig ikke er en del af aftaler som den?

- Desværre blev Frie Grønne ikke blevet inviteret med til forhandlinger, hvilket er ærgerligt, når det er en af vores vigtigste mærkesager. Men det, der er i aftalen, er slet ikke nok for os. Efteruddannelse i hadforbrydelser starter først i 2022, og det skal ske før. Derudover skal det være op til ofrene at beslutte, om der er tale om en hatecrime eller ej, lyder det fra Sikandar Siddique.

Statsministeren er tavs
Ekstra Bladet har foreholdt Statsministeriet kritikken fra Frie Grønne og stillet flere opfølgende spørgsmål. Statsministeriet henviser til Justitsministeriet, der henviser til Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus. Ordføreren stiller op til interview torsdag.

Ekstra Bladet følger sagen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind