Efter to drab på forsorgshjem: Ansatte er fortsat i livsfare

Arbejdstilsynet har givet Saxenhøj ordre på omgående at forbedre sikkerheden for de ansatte - tidligere er to blevet knivdræbt på forsorgshjemmet

- Politiet og psykiatrien reagerer, når vi beder om det, fordi vi er dem, som vi er. Men sådan nogle effekter har det med at blegne og forsvinde over tid, har forstanderen på Saxenhøj, Erik Søndergaard, tidligere i år fortalt om tiden efter dobbeltdrabet. Foto: Per Rasmussen
- Politiet og psykiatrien reagerer, når vi beder om det, fordi vi er dem, som vi er. Men sådan nogle effekter har det med at blegne og forsvinde over tid, har forstanderen på Saxenhøj, Erik Søndergaard, tidligere i år fortalt om tiden efter dobbeltdrabet. Foto: Per Rasmussen
Følg Politik

TIP OS: Kender du til lignende forhold på andre sociale institutioner? Fortæl din historie i en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Mens de ansatte på bostedet Lindegården netop har sendt en appel til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at forbedre sikkerheden på landets sociale institutioner, kan Fagbladet FOA i dag afsløre, at ansatte fortsat er i livsfare, når de går på job.

Politikerne har ellers lovet effektivt at højne sikkerheden, efter sosuassistenten Vivi Nielsen i foråret blev knivdræbt på Lindegården.

En frisk sag fra forsorgshjemmet Saxenhøj i Guldborgsund Kommune viser dog, at det indtil videre er blevet ved løfterne. I praksis mærker de ansatte fortsat ikke effekten af det, som politikerne lover, at de vil gøre.

Sender ønske til Løkke: - Husker du vores dræbte kollega?

To dræbt i 2014
7. maj 2014 blev en 69-årig læge og en 40-årig socialrådgiver brutalt dræbt på Saxenhøj. Men mere end to år efter drabene, halter sikkerheden stadig. Det viser et skarpt påbud, som stedet gik for få uger siden.

Arbejdstilsynet forlanger med et påbud om, at stedets ledelse omgående sikrer de ansatte, fordi de i fare for voldelige overfald og trusler.

DOKUMENTATION: Her er hele rapporten

Et af problemerne er som ved tidligere drabssager på sociale institutioner, at de ansatte ingen redskaber har til at fjerne våben og personer, der kan udsætte dem for livsfare.

I løbet af efteråret har der ifølge Arbejdstilsynet været flere episoder med vold og trusler på Saxenhøj. Og to episoder har været særligt voldsomme:

'Ved den ene episode blev flere medarbejdere truet med kniv, og ved den anden episode blev en medarbejder taget rundt om halsen/udsat for kvælertag,' skriver Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet: Derfor skal der gøres noget nu

I rapporten fra Arbejdstilsynet er det følgende ting, der er med til at gøre livet som ansat alt for farligt på Saxenhøj:

At en stor andel af beboerne i følge ledelse og medarbejdere er misbrugere, og flere har psykiske lidelser. Mange er impuls- og behovsstyret, og der er potentielt set hele tiden en risiko for uforudsete handlinger fra beboerne, idet deres adfærd til tider er uforudsigelig, grænsesøgende og udfordrende.

At der ifølge ledelse og medarbejdere i princippet kan være beboere bevæbnet med våben eller genstande, der kan bruges som våben, som personalet ikke har kendskab til, idet personalet ikke må visitere beboerne eller deres værelser.

At registreringer af vold og trusler viser, at vold og trusler om vold forekommer, og selvom det ifølge ledelsen primært er verbale trusler, så er risikoen for voldsomme episoder konstant til stede som følge af beboernes uforudsigelige adfærd, Der har pa det seneste været to alvorlige episoder. Ved den ene episode blev flere medarbejdere truet med kniv og ved den anden episode blev en medarbejder taget rundt om halsen/udsat for kvælertag. På denne baggrund vurderer Arbejdstilsynet, at der er en betydelig fare ved arbejdet med beboerne i Modtagelsen.

At der på trods af oplysninger fra notat fra dagen inden episoden 7. september 2016 og medarbejdernes kendskab til, at beboerne 'får noget til at ske' for at komme væk fra noget, som de selv har svært ved at tage beslutning om, er der ikke iværksat tilstrækkelige forebyggende tiltag for at undgå risiko for vold og trusler om vold.

At selvom skadevolder ved episoden den 7. september 2016 havde ringet og var fremmødt meget frustreret, så havde medarbejderne ikke revideret den eksisterende risikovurdering og havde som følge heraf ikke iværksat nogle tiltag som følge af de sidste konstateringer af beboerens tilstand. Det er Arbejdstilsynets vurdering, at den konkrete risikovurdering var utilstrækkelig, idet der ikke er taget højde for den helt aktuelle adfærd.

At der er utilstrækkelig forebyggelse, idet der ofte er direkte adgang til kontorerne i Modtagelsen samt direkte adgang til 1. sal, hvor socialrådgiverne sidder, hvilket eger risikoen for vold og trusler. Der var fx direkte adgang for skadevolder ved episoden den 29. november 2016, selvom han havde en anspændt adfærd, stod med knyttet næve og var sort i blikket, så var han i nattevagten helt inde pa kontoret og på midtergangen.

At der ikke i tilstrækkelig grad er en fælles procedure for sikker adfærd i Modtagelsen, herunder en fælles forståelse af, hvornår døren skal være åben eller lukket og låst, selvom emnet har været drøftet på p-møder.

At der ifølge ledelsen har været 3 sygemeldte efter episoden den 7. september 2016. De 2 af medarbejderne er nu mere eller mindre på vej tilbage på arbejdet efter sygemeldingerne. Den studerende vender dog ikke tilbage til arbejdet. Arbejdstilsynet har ikke kendskab til, om der var sygemeldinger efter episoden den 29. november 2016.

Mens ansatte bliver dræbt: Åbenlyst salg af narko på bosteder

Flere penge er på vej
Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har tidligere i år vedtaget, at der skal bruges flere penge på at forbedre forholdene for ansatte på steder som Saxenhøj og Lindegården.

De kommende år skal der oprettes specialiserede socialpsykiatriske afdelinger i de fem regioner, hvor de mest syge og voldelige beboere fra andre sociale institutioner kan isoleres og behandles.

Men ifølge formanden for FOA, Dennis Kristensen, har myndighederne indtil da et stort ansvar for at skabe sikre forhold for de ansatte:

- Det kommer til at koste i 2017 at holde steder som Saxenhøj fri fra de voldsepisoder, der ultimativt kan føre til drab.

- Og det er ikke nok at sætte folk to og to sammen. Det kræver, der er tilstrækkeligt ansatte i den periode, siger han til Fagbladet FOA.

Guldborgsund Kommune har ikke ønsket at udtale sig om sagen til fagbladet.

Eriks ansatte blev knivdræbt: - Der er ingen udvikling

TIP OS: Kender du til lignende forhold på andre sociale institutioner? Fortæl din historie i en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind