Eks-bykonge: Overdanmark skyld i ghettoer og magtfuldt DF

STORT INTERVIEW: Socialdemokraternes fine, akademiske holdninger til udlændinge kastede vælgere i tusindvis i armene på Dansk Folkeparti, mener borgmester igennem 16 år Kjeld Hansen

(Video: Kristian Hansen/Signe Breitenstein)

– Det, vi sagde. Det, vi gjorde. Det mente folk var rigtigt.

Igennem 90’erne forsøgte tidligere Herlev-borgmester Kjeld Hansen (S) sammen med en række Vestegns-borgmestre at råbe sit parti op.

Men først nu bliver der lyttet.

Mette Frederiksen indrømmer, at Socialdemokraterne burde have lyttet til borgmestrene, som forsøgte at få partiet til at ændre kurs i udlændingepolitikken.

Se også: Ingen asylansøgere: Liberal Alliance vil lukke for Danmark i to år

- Vestegns-borgmestrene havde ret, og vi andre tog fejl. Hvis vi andre have lyttet til dem allerede i 80’erne og 90’erne, så ville vi i Danmark have ført en helt anden udlændinge- og flygtningepolitik, som både ville have gavnet den enkelte flygtning og udlænding, fordi vi ville have kunnet etablere en bedre integration, men også have gavnet Danmark som et hele. Nogle gange tager tingene desværre tid, sagde Mette Frederiksen på DR.

Ikke rigtig socialdemokrat
Fra sin sorte lædersofa i parcelhuset i Herlev er Kjeld Hansen glad for, at hans elskede parti er vågnet op til virkeligheden.

- Det er rart. Det er et ønske, jeg har haft i mange år. Der er kommet en større forståelse for problemerne i virkelighedens verden, fortæller han.

I årenes løb blev han kaldt både det ene og andet, af sine partifæller. Men mest ondt gjorde det, da en partifælle mente, at han ikke var rigtig socialdemokrat. Det til trods for at han høstede den ene valgsejr efter den anden.

(Foto: Per Rasmussen) Dansk politik - 21. jan. 2016 - kl. 08:55 Flygtninge om container-landsbyer: I smadrer integrationen

- Jeg er aldrig gået til valg i Herlev uden at få mindst 56 procent af stemmerne.

64-årige Kjeld Hansen, der overlod posten til Thomas Gyldal i 2011 efter 16 år på posten, har dog ikke lyst til at skyde igen på navngivne gamle modstandere. Men uroen foregik især i Poul Nyrup Rasmussens regeringstid, fordi han ifølge Kjeld Hansen vægtede forholdet til de radikale højere end at tage hånd om problemerne, siger han.

Mennesker som gidsler
- Det blev påstået, at ghetto-problemerne var et socialt problem. Gu’ var det ej. Man tog almindelig menneskers liv som gidsler. Derfor var det ikke så mærkeligt, at folk sagde nej til at bo i Ankara. Overdanmark bad Underdanmark integrere de svageste udlændinge. Så tog det fine borgerskab hjem og klippede ligusterhækken.

- Jeg tilgiver ikke, at man bad Underdanmark løse integrationsopgaven. Folk som mig og Britta Christensen i Hvidovre fik en ordentlig langer, fordi vi ikke havde de rigtige meninger.

Havde Socialdemokraterne, som sad på regeringsmagten fra 1993 til 2001, lyttet, så ville Danmark i dag ikke sidde fast i massive ghetto-problemer. Og usikkerheden og utrygheden blandt almindelige danskere ville være langt mindre, mener Kjeld Hansen. Det var især under valgkampen i 2001, at borgmestrene forsøgte at råbe Christiansborg op.

Faktisk var fejltagelsen så stor, at Dansk Folkeparti i høj grad har vokset sig store netop på grund af den.

DF’s skæbne
- Dansk Folkeparti ville slet ikke have eksisteret i dag.

- DF suger alle de negative holdninger op om enhver situation i Danmark. Den mest markante del af DF er værnet mod det fremmede. Den ville aldrig være vokset op i den størrelse. De ville være døde ligesom Fremskridtspartiet.

– Den store befolkningsgruppe, vi kalder almindelige danskere, er utrygge. De har ikke en tro på, at politikerne på Christiansborg har taget det her alvorligt. Det er altså ikke raketvidenskab.

- Du siger, Overdanmark svigtede. Har du selv som en del af Overdanmark gjort nok?

- Ja, jeg har gjort det, jeg kunne. Vi har ikke nogen ghettoer i Herlev. Det kunne vi have fået. Vi har boligområder, der er helt analoge til Ishøj-planen og Avedøre Stationsby. Jeg flyttede frekvensen af indvandrere i almennyttige boliger fra 33 til under 18 procent. Jeg har god samvittighed. Men det var min egen kamp, der kom ingen og hjalp mig.

- I kunne have presset hårdere på internt?

- Det er en tanke, som er fløjet igennem mit hoved. Førte vi kampen stærkt nok internt? Nej, det gjorde vi ikke. Men der var simpelt hen ikke lydhørhed for at tage den.

247 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere