Eks-minister: Min oldefar blev hentet med skarpladte pistoler

Sofie Carsten Nielsen sammenligner sin egen anti-radikale og nationalkonservative oldefar med Søren Espersen. - Det vil jeg skide på, lyder modsvaret fra DF'eren

Sofie Carsten Nielsen lukket op for et stykke trist familiehistorie. Foto: Joachim Adrian
Sofie Carsten Nielsen lukket op for et stykke trist familiehistorie. Foto: Joachim Adrian

Tiden læger alle sår. Og så alligevel ikke helt.

Tidligere uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) skriver i Berlingske en kronik om et mørkt kapitel i sin familiehistorie.

For mens Danmark 5. maj 1945 kunne fejre friheden fra nazisternes besættelse, så blev hendes oldefar, Harald Nielsen, allerede dagen efter hentet af modstandsbevægelsen.

Både før og under besættelsen luftede han antisemitiske holdninger og kritiserede modstandsbevægelsen.

'Det medførte, at han 6. maj 1945 blev hentet af tre frihedskæmpere med skarpladte pistoler i sit hjem. Han blev interneret i 14 dage under bevogtning, før han blev sluppet fri'.

'Min oldefar kæmpede imod friheden. Men hver gang tabte han,' bekender den radikale politiker i sit indlæg.

Ingen skam
Sofie Carsten Nielsen forklarer i en sms-korrespondance, at hun ikke skammer sig over sin oldefar. Men at han vækker hendes eftertanke og nysgerrighed.

- Jeg har læst op på ham over nogle år, skriver hun, og tilføjer:

- 4. maj er en oplagt anledning til at huske friheden.

Harald Nielsen tilhørte datidens nationalkonservative fløj og var derfor også imod ligestilling mellem kønnene og var kritisk over for demokratiets formåen.

Paradoksalt nok, var Sofie Carsten Nielsens oldefar især fjendtligt stemt over for datidens radikale skikkelser med George Brandes i spidsen. Han bekæmpede 'Systemet Politiken' - et begreb oldefaderen står fadder til -  fra tidligt i århundredet med henvisning til de radikales vigtige platform Dagbladet Politiken.

Espersen: Det vil jeg skide på, jeg vil hellere passe min have

I sin kronik trækker Sofie Carsten Nielsen en tråd fra sin oldefars verdenssyn til i dag.

'Når jeg hører Søren Espersen udtale, at EU’s værdier om frihed, demokrati, ligestilling og retsstat ikke er hans værdier, ja, så hører jeg et ekko af min oldefar', skriver hun.

Da Ekstra Bladet fanger Søren Espersen, DF's næstformand, på telefonen for en kommentar til sammenligningen, lyder det sådan her fra huset på Sydsjælland:

- Når hun trækker nazikortet, så må jeg bare sige; det skider jeg på. Jeg har hørt det så mange gange, at det hænger mig langt ud af halsen. For 20 år siden var jeg faret i blækhuset. Det gider jeg ikke i dag. Jeg vil heller passe min have.

- Jeg er hamrende ligeglad med, hvad folk kalder mig. De må kalde mig Marianne og alverdens ting. Det betyder ingenting. Det preller af.

- Når hun taler om europæiske værdier, så gad jeg vide, hvad hun taler om? Er det de idéer, der bliver udstukket fra EU-kommissionen, så er det ikke idéer, jeg deler.

- Men burde du ikke som nationalkonservativ i vor tid erkender, at selvom EU har sine store problemer, så er det den organisation, som vi har at bygge på. Den organisation som vil vores frihedsrettigheder, retsstat, ligestilling?

- Nej. Vi har et fædreland, der hedder Danmark. Vi har den mest fantastiske grundlov i verden. Vi har frihedsværdier, som alle misunder os. Det er vores værdier. Jeg vil blæse på, hvad de siger i Italien, Ungarn. Slovakiet og Frankrig. Det stritter i alle retninger.

- Men har du ikke en romantisk forestilling om, hvad lille Danmark kan udrette på den store verdensscene?

- Jo, jeg er en stor romantiker, utroligt gammeldags og sikkert også antikveret, støvet og forældet. Det er jeg, fordi jeg holder fast i fortiden. I Danmark. Det som var, det skal vi holde fast ved.

Sofie Carsten Nielsen afviser per sms at have trukket nazikortet:

- Men jeg synes Søren Espersen skal gå i haven, få sig en kold øl og nyde sin frihed, skriver hun.

Søren Espersen har ved siden af jobbet i Folketinget overtaget posten som kommitteret for Hjemmeværnet. I den funktion holder han fredag aften tale på Kastellet i København i anledning af befrielsen.

Søren Espersen på sit landsted på Sydsjælland under et tidligere besøg fra Ekstra Bladet. Foto: Ekstra Bladet TV
Søren Espersen på sit landsted på Sydsjælland under et tidligere besøg fra Ekstra Bladet. Foto: Ekstra Bladet TV
 

179 kommentarer
Vis kommentarer