Annonce:
Annonce:

Eks-ministre om Slette-Mette: Det gjorde vi ikke

Statsminister Mette Frederiksen og hendes nærmeste embedsmænd sletter automatisk alle sms'er efter 30 dage. En lang række tidligere ministre fra flere partier afviser samme praksis

Mette Frederiksen har indstillet sin telefon til at slette alle beskeder efter 30 dage. Kun Søren Pind står frem med samme praksis. Foto: Jonas Olufson
Mette Frederiksen har indstillet sin telefon til at slette alle beskeder efter 30 dage. Kun Søren Pind står frem med samme praksis. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Politik

Slette-Mette står næsten alene, da det på ingen måde er fast praksis, at ministre sletter alle sms-beskeder efter 30 dage. Tværtimod.

Det viser Ekstra Bladets kontakt med en lang række tidligere ministre i VLAK-regeringen, efter det er kommet frem, at statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes nærmeste embedsmænd benytter sig af automatisk sletning.

- Jeg vidste slet ikke, man kunne indstille sin telefon til slette alle sms'er automatisk, siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, som tidligere var minister for offentlig innovation.

- Og jeg kan også se, at den forhenværende statsminister siger, at det ikke tidligere har været normal praksis, at statsministeren og de nærmeste rådgivere bare sletter sms'er automatisk, fortæller hun.

Annonce:

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har nemlig oplyst til Berlingske, at han ikke havde automatisk sletning af beskeder på sin telefon.

'Jeg tænker mit', skriver han i en mail til Berlingske.

På kant med loven
Mette Frederiksen (S) og en række topembedsmænd i Statsministeriet balancerer på kanten af loven, når deres telefoner er sat til at slette alle sms-beskeder efter 30 dage.

Det vurderer juraprofessor Frederik Waage med speciale i forfatnings- og forvaltningsret ved Syddansk Universitet, efter nye oplysninger er kommet frem i skandalen om ordren til at aflive alle landets mink.

Ingen K-ministre slettede
Der var da heller ikke nogen fra de konservative i regeringen, som havde sat telefonen til at slette beskeder automatisk, oplyser formand Søren Pape Poulsen.

'Ingen konservative ministre havde automatisk sletning af sms’er. Hvorfor i alverden dog gøre det?', siger Søren Pape Poulsen i et skriftligt svar.

Venstre: Meget alvorligt

- Det er meget alvorligt, at statsminister Mette Frederiksen og hendes toprådgivere bevidst har forsøgt at slette deres spor ved aktivt at slette alle sms’er, og dermed har skjult centrale oplysninger for Granskningskommissionen og for offentligheden, siger politiske ordfører for Venstre Sophie Løhde.

- Det er udelukkende fordi Ombudsmanden går ind i sagen, at det nu bliver afsløret, at de systematisk har slettet alle sms’er fra dagene omkring Mette Frederiksens ulovlig ordre om at nedlægge et helt erhverv i Danmark og som ydermere har kostet skatteborgerne 19 mia. kr, fortæller hun.

- Vi har ingen tillid til at statsminister Mette Frederiksen vil genskabe de centrale sms’er og give kommissionen alle de relevante oplysninger, som de har bedt om. Hun har jo igennem længere tid forsøgt at modarbejde kommissionens arbejde, siger Sophie Løhde.

- Så derfor mener vi at det skal være politiets IT eksperter som foretager gendannelsen. Og jeg må bare sige, at bortskaffelse af bevismateriale er en meget alvorlig sag. Så jeg håber vi hurtigst muligt kan få dem genskabt, så vi kan få de centrale oplysninger frem i lyset.

Annonce:

LA-minister: Ingen grund til at slette
Hos Liberal Alliance afviser de også at gøre brug af omfattende og systematisk sletning af sms-beskeder.

'Mine sms’er blev ikke slettet, da jeg var minister. Hverken automatisk eller manuelt', skriver tidligere transportminister Ole Birk Olesen.

Også tidligere udenrigsminister Anders Samuelsen og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille afviser autoslet af sms'er. Samme svar kommer fra den tidligere undervisningsminister Merete Riisager.

'Nej. Jeg kan heller ikke komme i tanke om nogen som helst grund til at gøre det', skriver hun i en sms.

Også tidligere kulturminister Mette Bock og ældreminister Thyra Frank bevarede sms-korrespondancer.

'Mine sms'er blev ikke slettet hverken manuelt eller automatisk, da jeg var minister', oplyser tidligere ældreminister Thyra Frank.

Pind slettede hver anden uge
Den tidligere justits- og forskningsminister Søren Pind oplyser på Twitter, at han slettede alle beskeder automatisk efter 14 dage.

Annonce:

Slavisk gennemgang
Det var Minkkommissionen, som onsdag oplyste, at statsministeren samt stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i statsministeriet Pelle Pape alle har sat deres telefoner til at slette beskeder automatisk.

Derfor kræver det, at toppen i Statsministeriet 'slavisk gennemgår hver sms og overvejer, om den skal journaliseres', hvis ikke journaliseringspligten brydes ifølge juraprofessoren.

Det er endnu uvist, hvorvidt de enkelte personer har vurderet og journaliseret i større eller mindre omfang. Ekstra Bladet har indtil videre forgæves forsøgt at få svar fra Statsministeriet.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Joachim B: Slettede sms'er virker aktivt og koordinet.
 

'Selvsagt et problem'
Journaliseringspligten handler om, at det skal være muligt at kontrollere regeringen og dens dispositioner – det kan være i form af en kommission, ombudsmand eller aktindsigt.

- Så det er selvsagt et problem, at man automatisk sletter dokumenter efter 30 dage, forklarer Frederik Waage.

Annonce:

Minkkommissionen har konkret udbedt sig sms'er fra Mette Frederiksen og hendes tre medarbejdere i perioden fra begyndelsen af september til slutningen af december sidste år. Men altså uden held.

Statsministeriet vurderer, at masse-sletning af sms'er er inden for reglerne, men vil nu forsøge at genskabe beskeder og lave retningslinjer.

Svarer uden om

Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til Statsministeriet:

- Har Mette Frederiksen sendt sms’er om minksagen?

- Hvorfor og i hvor lang tid har man benyttet sig af automatisk sletning?

- Er alle sms’er i minksagen slettet, eller om der er journaliseret beskeder fra de fire med automatisk sletning?

- Hvorfor har Barbara Bertelsen ikke journaliseret beskederne til Henrik Studsgaard?

Statsministeriet har i det skriftlige svar ikke svaret på spørgsmålene.

Ikke journaliseret
I et tilfælde er det dog muligt at se, hvilke sms'er der er slettet og ikke journaliseret. De er nemlig kommet frem i Minkkommissionen fra modtagerens telefon.

Det drejer sig om en korrespondance mellem departementschef Barbara Bertelsen i Statsministeriet og daværende departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard.

Sms'erne, som stammer fra Henrik Studsgaards telefon, afslører bl.a., at Mette Frederiksens højre hånd i Statsministeriet direkte frygtede for regeringens overlevelse i de højspændte dage.

De vilde sms'er

BB = Barbara Bertelsen
HS = Henrik Studsgaard

9. november 2020

BB, 19:57:
'Hvornår kommunikerer i (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)'

HS, 19:57:
'Lige om lidt - vi skal lige have godkendt præciseret brev til minkavlerne'

BB, 19:58:
'Fint'

BB, 20:00:
'Max ydmyghed. Hører hele tiden jeres linjer fra jeres folk/SR (særlig rådgiver, red.), der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig. Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig. Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre - herunder regeringen bredt og dermed stm (Statsministeriet, red.) - kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere.'

HS, 20:02:
'Kommunikationslinje skulle gerne være afstemt med jer - vi beklager at det i brevet ikke fremgik at der var tale om opfordring til aflivning af raske farme.....'

BB, 20:04:
'OK. Men i offentlighed vigtigt at erkende, at det er en fejl, som man beklager, ikke kun brevet men hele rodet om hjemmel. Bare hiv plasteret af ;)'

BB, 20:06:
'Nok vigtigt du propper (prepper, red.) ham virkelig klart. Hidtil har vi kun hørt ham skyde på andre …. enten direkte eller slet skjult.'

BB, 21:00:
'Har I ikke erkendt, at det er begået en fejl? Lyder som endnu en omgang, der gør mere skade end gavn.'

BB, 21:03:
'Og I taler om “regeringen” - dvs. præcis det modsatte af selv at tage sit ansvar på sig.'

BB, 21:08:
'I har gemt jer i “regeringen” og ikke er kendt egen fejl i processen. Meget lidt overbevisende det her.'

BB, 23:22:
‘Vil du ringe med det samme’

HS, 23:33:
‘Har talt med Mogens og givet ham et klart budskab. ‘

BB, 23:36:
‘Det er meget, meget skidt det her. Ægte tillidsbrud.'

12. november 2020

BB, 08:12:
'I to (Henrik Studsgaard og Per Okkels, red.) skal redde den her sammen nu. I skyder på hinanden begge to. Men det er jeres begges ansvar! Og det er regeringens liv.'

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør meget mere om de slettede sms'er og Minkkommissionen i dagens udgave af podcasten 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcastapp.

Annonce:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: