Annonce:
Annonce:

Ekspert: Den går ikke Prehn

Fødevareminister Rasmus Prehn kan ikke købe sig fra at oplyse navn på middagsgæst på det offentliges regning, vurderer ekspert

Rasmus Prehn om at bruge ministerkort til private indkøb: Jeg betalte tilbage inden det kom frem i medierne.
Annonce:
Følg Politik

Fødevareminister Rasmus Prehn forsøger to år efter, at han spiste en middag med en journalist på det offentliges regning, at holde navnet hemmeligt ved nu at betale regningen selv.

Men den går ikke, vurderer ekspert i offentlighedsloven og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen.

- Når staten betaler en restaurantregning for en politiker, må det oplyses, hvem der har nydt godt af betalingen. Oplysningen giver mulighed for kontrol fra revisionen og for offentlig kontrol ved aktindsigt, skriver han til Ekstra Bladet.

Falsk navn
Der er tale om en middag på restauranten Undici den 10. juni 2020. Den lod Rasmus Prehn, der på det tidspunkt af udviklingsminister, staten betale.

Annonce:

På kvitteringen, som Ekstra Bladet har fået udleveret efter en aktindsigt, havde Rasmus Prehn skrevet, at middagen var med journalisten Søren Wormslev. Men det har Søren Wormslev blankt afvist.

Kvitteringen, hvor Rasmus Prehn tydeligt i egen hånd har skrevet Søren Wormslevs navn på
Kvitteringen, hvor Rasmus Prehn tydeligt i egen hånd har skrevet Søren Wormslevs navn på
 

Rasmus Prehn kan ikke forklare, hvorfor han skrev Søren Wormslevs navn på bilaget. Men siger til Ekstra Bladet, at han godt kan huske, hvem han spiste med, og at han husker, at det var fagligt relevant.

Hvem det var, vil Prehn dog ikke ud med, sagde han til Ekstra Bladet onsdag:

- Jeg har ikke syntes, at det var rimeligt, at journalisterne skulle eksponeres. Derfor betaler jeg også pengene tilbage for denne her middag.

Så hvis du betaler pengene tilbage, så håber du på at skjule, hvem det var?

- Det er i hvert fald det, der er min intention.

Den går ikke
Oluf Jørgensen vurderer dog ikke, at det er en farbar vej for Rasmus Prehn.

- Når Rasmus Prehn for to år siden valgte at lade staten betale regningen, må kravet om oplysning gælde ham. Regningen har i to år været en statslig udgift og dermed omfattet af aktindsigt, skriver Oluf Jørgensen.

Annonce:

Han peger også på, at når Rasmus Prehn valgte at lade staten betale i to år, så var det intentionen. Og den kan man ikke ændre to år på bagkant.

- Det er kun på grund af aktindsigt, at det viser sig, at Prehn har oplyst et falsk navn. Det var Prehns mening, at staten skulle betale for personen, der deltog. Og Prehns egenbetaling efter afsløringen bør ikke fritage ham for at oplyse det korrekte navn på personen, skriver Oluf Jørgensen.

Middage med journalister
Ekstra Bladet har afdækket, hvordan Rasmus Prehn i adskillige tilfælde har ladet staten betale for middage med journalister med sit ministerkort. Og hvordan han i adskillige tilfælde efterfølgende har måttet tilbagebetale hele eller dele af regningen, fordi den alligevel ikke gik.

Blandt andre har Rasmus Prehn betalt for middag flere gange med B.T.'s debatredaktør Sanne Fahnøe og mindst en enkelt gang med politisk kommentator Hans Engell.

Her spiste de:

 

Spiste hos bearnaise-konge

23. september 2020

Rasmus Prehns dyreste middag blev indtaget med en unavngiven erhvervsmand hos Danmarks ukronede bearnaise-konge på Maison. Den drives af den tidligere Michelin-kok Rasmus Oubæk og blev betalt på statens kort og efterfølgende kompenseret.

Maison ligger i Dronningens Tværgade midt i København og har et menukort, der ifølge hjemmesiden 'emmer af kvalitet og kærlighed til det franske køkken, hvor kvalitet kommer ved mad lavet fra bunden'.

Selve restauranten har 'ekstravagante marmorplader, smukke, dybe farver på væggene, vinkælder, dekorative spejle samt klassiske franske fletstole, der leder tankerne hen på Paris’ ældste og smukkeste bistroer.'

Pris: 2235 kr. HELE BELØBET TILBAGEBETALT EFTERFØLGENDE.

 

 

Fransk perle på Christianshavn

24. september 2020

Allerede dagen efter sit dyre restaurantbesøg på Maison fortsatte Prehn den ekstravagante stil.

I Strandgade på Christianshavn ligger restaurant Lalala, der på hjemmesiden beskrives som en 'fransk perle'.

Her spiste udviklingsministeren og politisk kommentator Hans Engell 'yndede, klassiske egnsretter med lokale grøntsager - enkel, veltillavet mad af gode råvarer' ifølge hjemmesiden.

Det hele blev serveret med 'utvungen servering, bramfri jargon, liv og glade dage! Sådan er Lalala!'

Pris: 1602 kr. REGNINGEN DÆKKET - 100 KRONER FOR DRIKKEPENGE TILBAGEBETALT EFTERFØLGENDE.

 

Sommerdag på lækker italiener

10. juni 2020

Rasmus Prehn måtte også til lommerne, da an i juni 2020 spenderede drikkepenge på statens kort, efter han havde mødt en unavngiven journalist på Restaurant Undici.

Undici ligger i et charmerende gammelt autoværksted ved vandkanten på et af Christianshavns solrige hjørner. Det ejes af de samme, der står bag Lalala.

Her fremgik det af bilaget, at middagen var med Søren Wormslev fra Nordjyske. Hvilket denne dog afviser pure. Prehn har kaldt det en fejl, men ikke oplyst, hvem han så spiste italienske lækkerier med.

Pris: 1468 kr. REGNINGEN DÆKKET - 100 KRONER FOR DRIKKEPENGE TILBAGEBETALT I FØRSTE OMGANG. HELE REGNINGEN EFTERFØLGENDE TILBAGEBETALT.

 

Italiensk med debatredaktør

8. januar 2020

På den italienske restaurant Buongiorno spiste Rasmus Prehn menuer og drikker vin og grappa med B.T.s debatredaktør, Sanne Fahnøe.

Prehn har efterfølgende måttet til lommerne og selv tilbagebetale 320 kroner. Resten er blevet godskrevet i Udenrigsministeriet.

Pris: 1145 kr. REGNINGEN DELVIST TILBAGEBETALT EFTERFØLGENDE (320 kr.).

 

--- Fortsatte som fødevareminister ---

Ekstra Bladet har også kunnet beskrive, hvordan Rasmus Prehn havde tjenestekortet fremme i Fødevareministeriet.

Bl.a. har han her skullet tilbagebetale regninger fra Sørens Værtshus og den italienske restaurant Famo Metro, hvor han spiste med B.T.s debatredaktør.

Læs mere herunder

 

Mere italiensk til debatredaktøren

30. november 2021

På Famo Metro spist Rasmus Prehn italiensk med stil sammen med B.T.s debatredaktør, Sanne Fahnøe, men endte med at skulle betale en stor klump af regningen tilbage.

Pris: 2210 kr. REGNINGEN DELVIST TILBAGEBETALT EFTERFØLGENDE (1034 kr.).

 

Gav omgang på værtshus

12. maj 2021

Selvom Rasmus Prehn - i strid med reglerne - var stor i slaget med sit ministerkort på Sørens Værtshus 12. maj, var der først betalt tilbage til ministeriet 1. juli 2021, viser notaen fra ministeriets konto.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvem der nød godt af omgangen.

Pris: 270 kr. HELE BELØBET TILBAGEBETALT EFTERFØLGENDE.

 

Måtte rykke for tilbagebetaling

30. april 2021

Rasmus Prehns tur på Kanalcaféen 30. april sidste år fører til flere rykkere fra departementets regnskabsafdeling, som må inddrive pengene hos ham.

Først 20. maj lykkes det at få pengene tilbage.

Hverken Fødevareministeriet eller Prehn har oplyst, hvem ministeren spiste med.

Pris: 1780 kr. HELE BELØBET TILBAGEBETALT EFTERFØLGENDE.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: