Ekspert: Derfor trækker partierne kampagner tilbage

Flere partier har trukket kampagnemateriale tilbage. - For dumt, mener EU-ekspert

Radikale har trukket denne valgplakat tilbage, indtil man har ændret en række faktuelle fejl (Foto: Radikale)
Radikale har trukket denne valgplakat tilbage, indtil man har ændret en række faktuelle fejl (Foto: Radikale)

Mange danskere har i forbindelse med det kommende EU-valg haft overordentligt svært ved at finde ud af, om de skal sætte kryds ved ja eller nej.

Det skyldes ikke mindst, at det kan være svært at få overblik over, hvad det reelt er, der skal tages stilling til.

Folkets beslutning er ikke blevet lettere af, at partier på både ja- og nej-siden inden for kort tid har måttet trække valgmateriale tilbage, fordi det indeholdt faktuelle fejl.

Først måtte Radikale trække en infografik tilbage for at ændre en fejlagtig tekst, og efterfølgende lagde Folkebevægelsen mod EU sig fladt ned og erkendte, at dele af deres kampagne byggede på forkerte oplysninger.

Radikale har trukket denne valgplakat tilbage blot tre dage før valget (Foto: Radikale) Dansk politik Radikale ændrer fejlagtig grafik

Rina Ronja Kari er ked af hendes partis pinlige fejl (Foto: Sofia Busk) Dansk politik EU-kritikere i pinlig NEJ-fadæse: Indrømmer fejl i valg-kampagne

Ifølge Peter Nedergaard, der er professor i Europæisk Politik på Københavns Universitet, kan de mange faktuelle fejl skyldes, at der er tale om en anderledes afstemning.

- Det er jo en speciel afstemning, for vi har aldrig stemt på den måde. Vi har stemt om EU-medlemskab, traktatændringer og spørgsmål som euro eller ej. Denne afstemning minder om patentdomstolen, der dog var langt mere afgrænset. Det er altså noget bredere, når man tager dele af retsforbeholdet, siger han.

- Det er så dumt
Peter Nedergaard mener dog på ingen måde, at det fritager politikere og kampagnemedarbejdere fra at tjekke fakta, inden de brager ud med et budskab.

- Det skal man selvfølgelig altid tjekke først. Det er så dumt at skulle trække noget tilbage, for det smitter jo af. Ikke kun på det, man trækker tilbage, men også på de andre ting, man har sagt i valgkampen, siger han og uddyber.

- Folk stiller naturligvis det spørgsmål, at hvis der er to-tre ting, der er galt, er der så også andre ting, der er galt i det, partierne har sagt.

Eksperten mener desuden ikke, at indholdet af afstemningen er så kompliceret, at politikere og kampagnemedarbejdere ikke burde kunne holde styr på, hvad det drejer sig om.

Handler om politisk præference
Peter Nedergaard afviser derfor også, at danskerne ikke er i stand til at sætte deres kryds det rigtige sted, selvom der er tale om en mere kompliceret folkeafstemning, end vi har været vant til.

- Selvfølgelig kan man have en teknisk viden om det, men dybest set handler det om, hvor ens politiske præferencer er. Vil man bevare det nationale eller søge medindflydelse i EU.

- Der findes ikke en teknisk løsning, så det er et spørgsmål om politisk holdning, siger han og understreger, at han godt kan forstå, hvis det kan være svært at sætte krydset.

- Denne afstemning har en helt anden historik. Her rører man ved kronjuvelerne i det danske forbehold, så der er en helt anden symbolik, end da man sagde ja til patentdomstolen, siger Peter Nedergaard.

Danskerne kan sætte deres kryds ved ja eller nej torsdag fra klokken 09.00 til 20.00.

51 kommentarer
Vis kommentarer