Annonce:
Annonce:

Ekspert efter ny Messerschmidt-afsløring: Det ligner systematisk snyd

Belgisk ekspert har svært ved at tro på DF's sjuske-forklaringer. Især efter Ekstra Bladets seneste afsløring af Morten Messerschmidts vildledning af EU

Morten Messerschmidt (DF) fik knap 100.000 kroner til en EU-konference, men pengene gik til DF's sommergruppemøde i Skagen, hvor Thulesen Dahl og Skaarup blandt andet spillede fodbold. Foto: Anita Graversen/Polfoto.
Morten Messerschmidt (DF) fik knap 100.000 kroner til en EU-konference, men pengene gik til DF's sommergruppemøde i Skagen, hvor Thulesen Dahl og Skaarup blandt andet spillede fodbold. Foto: Anita Graversen/Polfoto.
Annonce:
Følg Politik

DF-toppen har travlt med at afskrive misbrugen af EU-midler igennem Morten Messerschmidts skandalefonde som sjusk, rod og slendrian.

Men den forklaring er meget svær at tro på, fastslår lektor Wouter Wolfs, som har fulgt sagen om Morten Messerschmidt og Meld helt tæt. Han er lektor på universitet i den belgiske by Leuven med speciale i netop brugen af midler fra Europa-Parlamenet.

Wouter Wolfs peger på, at især de mange falske oplysninger, som EU har modtaget, undergraver DF's bortforklaringer.

- Det ligner overlagt vildledning af aktiviteterne. Det tør jeg godt sige. Der er en systematik. Det skete ikke kun én gang, men adskillige gange. Det er et stort problem, fordi det ikke giver Europa-Parlamentet mulighed for at vurdere, om midlerne er blevet brugt korrekt, siger han.

Annonce:

Ekstra Bladet afslørede tirsdag, at Dansk Folkepartis eget program for sommergruppemødet i Skagen i august 2015 ikke nævnte EU med et ord. Morten Messerschmidt havde ellers solgt mødet over for EU som en todages sommerkonference i Meld tungt læsset med EU-debat.

EU-støtte brugt til sommertur til Skagen

- Der er mange ubesvarede spørgsmål. Og alle de beviser, der er kommet frem, peger imod misbrug af EU-midler, så de to ting kombineret betyder, at vi står med en meget alvorlig sag, påpeger Wouter Wolfs.

- Dansk Folkepartis frontfigurer forklarer sagen med rod i administrationen og den slags. Hvordan lyder det i dine øre?

- Det er jo altid muligt. Men det er deres pligt at have en korrekt administration af EU-midler, så det er en dårlig undskyldning. De burde kende reglerne for, hvordan og hvordan de ikke må bruge pengene. At det skete i forbindelse med den samme aktivitet flere gange(sommergruppemødet i 14 og 15, red.) viser det samme mønster. Og det rejser spørgsmål ved forklaringen om, at det bare handler om ukorrekt administration.

- Hvorfor kalder du det systematisk og overlagt?

Annonce:

- Fordi det ikke bare var én begivenhed, hvor der var problemer med præsentationen over for parlamentet. Det var sommerkonferencer over et par år, som blev præsenteret som udelukkede europæiske aktiviteter. I virkeligheden var de del af en national begivenheden og flere gange var det kun en national begivenhed. Der var end ikke en ægte involvering af det europæiske parti. Så det tvinger mig til at rejse spørgsmål ved forklaringerne, lyder det over telefonen fra Belgien.

Klare regler er brudt
Et dyk ned i EU's mange regler viser da også, at især Morten Messerschmidts indberetning af fiktive arrangementer i form af to falske Meld-sommerkonference, mens DF havde sommergruppemøder i 2014 og 2015, kan være særdeles problematiske, hvilket EU's anti-svindelenhed Olaf i øjeblikket undersøger.

Der er nemlig ifølge EU's regler fra 1995 tale om svindel, hvis 'anvendelse eller forelæggelse af falske, urigtige eller ufuldstændige erklæringer eller dokumenter, som medfører uretmæssig underslæb eller tilbageholdelse af midler fra De Europæiske Fællesskabers almindelige budget'.

EU har også specifikke regler for de europæiske partier og fonde, såsom Meld og Feld, som gælder fra 2003.

Annonce:

’Finansieringen af politiske partier på europæisk plan (...) kan ikke anvendes til direkte eller indirekte finansiering af andre politiske partier og navnlig ikke af nationale partier eller kandidater’, lyder det i forordningen om finansiering af europæiske partier fra 2003.

Wouter Wolfs forventer, at Olaf vil efterforske yderligere nogle måneder i sagen. Så vil de overdrage sagen til Europa-Parlamenet, som drage de næste skridt i sagen.

Wouter Wolfs har fra sin pind i Belgien fulgt med i sagen om Meld og Feld. Foto: University of Leuven
Wouter Wolfs har fra sin pind i Belgien fulgt med i sagen om Meld og Feld. Foto: University of Leuven
 

Ny afsløring af skandalefond: Kuglepenne for en halv million er pist væk

DF-top: Vi har aldrig set skyggen af 70.000 kuglepenne

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: