Ekspert: Fælles ansvar for optøjer kan stride mod grundlov

De borgerlige partier vil indføre fælles erstatning, når der bliver udøvet hærværk under optøjer

Justitsministeren og resten af blå blok kan være på kant med Grundloven, når de foreslår, at der skal være fælles ansvar, hvis vandaler kaster med brosten og overmaler husfacader.

Det vurderer Sten Schaumburg-Müller, der er juraprofessor på Syddansk Universitet.

- Hvis man bliver ansvarlig for, at der bliver smadret vinduer, fordi man har arrangeret en demonstration, kan det betyde, at man i fremtiden ikke vil demonstrere. Det er en grundlovssikret ret, så der kan være et problem her, siger juraprofessoren.

En samlet blå blok mener, at der mangler respekt for det offentlige rum og offentligt ansatte. Urolighederne på Nørrebro i København natten mellem 8. og 9. august 2015 er ifølge partierne et slående eksempel.

Her hærgede en gruppe mere eller mindre veldefinerede unge bydelen og kastede brosten og molotovcocktails mod politiet. Samtidig blev butiksruder knust og facader overmalet.

Derfor vil partierne indføre et kollektivt erstatningsansvar mod anstiftere af optøjer - uanset om de personer, som har forvoldt skaden, kan identificeres eller ej.

Allerede i dag er medvirken dog strafbart. Paragraf 23 i straffeloven slår fast, at alle, der ved 'tilskyndelse, råd eller dåd' har medvirket til en forbrydelse, kan straffes.

Højesteret slog i 2010 fast, at tre mænd kunne dømmes for vold mod politiet, selv om de ikke selv havde deltaget. Mændene havde sovet i Ungdomshuset, natten inden det blev ryddet i 2007.

Retten mente, at de ved deres ophold i huset, hvor der lå kasteskyts klar, havde understøttet den planlagte vold.

- Efter straffeloven har vi en ret bred medvirkensbestemmelse, fortæller Sten Schaumburg-Müller.

- Jeg er lidt i tvivl om, hvad det er, man yderligere vil straffe. En udvidelse kan være problematisk i forhold til forsamlings- og ytringsfriheden, siger han, men understreger at han ikke kender detaljerne i forslaget.

Retsordfører Preben Bang Henriksen (V) mener dog, at der er tale om misforståelser fra professorens side:

- Der er tale om, at man kan blive ansvarlig - ikke for at arrangere en demonstration - men for at anstifte et opløb. Det vil sige den situation, der opstår, hvor den fredelige demonstration er gået i opløsning på grund af slagsmål, hærværk eller vold.

25 kommentarer
Vis kommentarer