Ekspert: Kæmpemæssige udfordringer for ny LO-formand

Den nyvalgte formand for LO, Lizette Risgaard, overtager et svækket LO og står dermed overfor enorme udfordringer, vurderer ekspert

Hør Lizette Risgaards første tale som LO-formand

Lizette Risgaard står som ny LO-formand overfor kæmpemæssige udfordringer, som kræver nye strategier at få løst.

Sådan lyder vurderingen fra professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, efter Lizette Risgaard tirsdag blev valgt til at overtage formandsposten for Danmarks største interesseorganisation, LO, efter Harald Børsting.

Ifølge Henning Jørgensen er det nemlig et svækket LO, som Harald Børsting efterlader.

- Fagbevægelsen har igennem lang tid stået overfor store udfordringer. LO har slet ikke samme indflydelse, som de tidligere har haft, fordi politikerne har sat dem udenfor indflydelse. Samtidig er tusindvis af medlemmer fosset ud af LO, og omverden er ikke venligt stemt overfor fagbevægelsen, siger han.

(Foto: Polfoto/Joachim Ladefoged) Dansk politik - 27. okt. 2015 - kl. 11:08 Lizette Risgaard valgt som ny LO-formand

En moderne faglig leder
Hvis den negative udvikling i LO skal vende, er det ifølge Henning Jørgensen altafgørende, at LO moderniserer deres sprogbrug og kommunikerer på en måde, så folk kan forholde sig til det.

- Hvis Lizette Risgaard og dem, der skal hjælpe hende, ikke kommer med en ny fortælling om fag og fagbevægelse, så kan det fortsætte med, at man lider medlemstab, og at den politiske indflydelse aldrig kommer. Og det er netop et comeback både fagligt og politisk, som fagbevægelsen har brug for, siger Henning Jørgensen.

Og netop i den sammenhæng mener han, at den nye LO-formand har en fordel.

- Lizette Risgaard er en mere moderne faglig leder, fordi hun er ude og snakke med folk. Hun går dialogvejen og siger 'vi' i stedet for 'jeg'. Hun har store menneskelige og tiltalende egenskaber, fordi hun er er ligefrem, har et enkelt sprog, og hun er ikke en, som man nemt bliver stødt af eller sur på. Det skal hun lære at bruge, siger han.

Se også: Harald Børsting takker af: Han blev aldrig kult

'Gammelmandsforening'
Sammenlignet med den afgåede formand, Harald Børsting, kan flere forholde sig til Lizette Risgaards person, lyder vurderingen.

- Harald Børsting er jo den gamle støbning. Helt solid fra Glyngøre Fiskeindustri, som han igennem 40 år har fortalt historier fra, men som jo ikke tiltaler mange nye serviceerhverv. Er man teknisk tegner eller SOSU-assistent, så er Glyngøre Fiskeindustri og AMU-kurser ikke noget, man kan forholde sig til, siger Henning Jørgensen.

Han mener, at et mere moderne sprogbrug er altafgørende for at få flere unge med i fagbevægelsen. Det faldende medlemstal i LO skyldes nemlig i høj grad, at unge ikke længere automatisk melder sig ind i en fagforening.

- Det er jo et kæmpe problem, fordi det kan ende med, at fagbevægelsen bliver en gammelmandsforening. Lidt morsomt kunne man forslå en sammenslutning med Ældre Sagen, hvis de ikke snart får nogle nye unge medlemmer med, siger han.

Se også: Formandsfavorit: Intet er afgjort endnu

En fighter
Selvom opgaven om at vende den dårlige udvikling i LO ikke kan løftes af formanden alene, mener Henning Jørgensen, at Lizette Riager flere gange har bevist sit værd og sin kampgejst som næstformand i LO.

- Hun har været sat på uriasposter flere gange. Eksempelvis da hun blev sat i spidsen for kampen mod Ryaniar. Det har hun vendt til sin fordel. Ryanair-sagen blev en mediesucces, fordi hun vandt over Europas største lavprisselskab og fik slået fast, at i det Danmark er danske arbejdsvilkår, der gælder, siger han og tilføjer:

- Hun er en ukuelig fighter. Og det har været med til at overbevise skeptikere om, at hun godt kan tænke strategisk.

5 kommentarer
Vis kommentarer