Ekspert: Kommuner bør ikke overtage inddrivelse af gæld

Opgaven for at inddrive gæld ligger rigtigt hos Skat, der dog ikke har kunnet løfte den, siger professor

Det er ikke en løsning at flytte opgaven med at inddrive gæld fra Skat tilbage til kommunerne, lyder det fra Jakob Kjellberg professor ved KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Det siger han, efter at nogle kommuner ifølge Berlingske selv ønsker at få lov til at inddrive gæld.

Avisen skriver lørdag, at flere kommuner føler sig økonomisk pressede, efter at Skats system til at inddrive gæld, EFI, er blevet suspenderet.

Men opgaven ligger rigtigt hos Skat, mener Jakob Kjellberg.

- Rent principielt lå opgaven rigtigt hos skat. Man kan så sige, at håndteringen har været mangelfuld. Det er vist ikke overdrevet.

- Det er ikke nødvendigvis en løsning at vende tilbage til det gamle system. Det er jo at få den rigtige løsning til at virke. Det har så vist sig ganske vanskeligt, siger han.

Skats system til at indkræve gæld, EFI, har været lukket siden 8. september på grund af it-problemer. Det kan mærkes rundt omkring i kommunerne, der ikke får de penge fra skyldnere, som de havde regnet med.

Der er ifølge professoren næppe nogen, der har det fulde overblik over, hvad det kan få af konsekvenser.

Jakob Kjellberg påpeger dog, at det kan komme til at påvirke serviceniveauet i kommunerne, hvis det ender med, at der er nogle penge, som ikke bliver inddrevet til kommunerne, fordi gælden eksempelvis er blevet forældet i mellemtiden.

Men det vil Folketinget ifølge formand for Kommunernes Landsforening, KL, Martin Damm (V), ikke lade ske.

- Tidligere har vi simpelthen tabt muligheden for at inddrive restancerne, fordi de er blevet forældet.

- Men nu vil Folketinget, som vi har forstået det, forlænge forældelsesfristen, sådan at de restancer, der er i dag, ikke tabes, men tidspunktet for inddrivelsen udskydes, siger han.