Annonce:
Annonce:

Ekspert: Mette F. i angreb på Corydon

Mette Frederiksen angreb i sin 1. maj-tale den tidligere partikollega Bjarne Corydon, lyder det fra flere eksperter

Mette Frederiksen blev forholdt en lang række spørgsmål i løbet af 1. maj - bl.a. sin udlægning af den seneste DF-måling.
Annonce:
Følg Politik

Nok vil den socialdemokratiske partileder Mette Frederiksen ikke selv tage Bjarne Corydons navn i sin mund på samme tid, som hun kritiserer tanken omkring Moderniseringsstyrelsen og 'new public management', men det vil arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

Det er nemlig den tidligere finansminister Bjarne Corydon, som stod bag hele tanken om, at staten konsekvent skal spare to procent om året, slår Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet fast:

- Det er så tæt man kan komme på en hård kritik af en tidligere partifælle, siger han og fortsætter:

Mette F. om arbejderlussing: Tillykke til DF

Annonce:

- Det er et angreb på det, som jeg i 2013 kaldte Corydon-doktrinen, hvor Moderniseringsstyrelsen fik en resultatkontrakt, der hed, at overenskomsten skulle gøres til en del af statens udgiftspolitik. Det vil sige, at der skulle hentes besparelser ved hver overenskomstrunde, og det er det doktrin, som hun gør op med, og som har været der, siden Bjarne Corydon kom til, siger han.

I sin 1. maj-tale sagde Mette Frederiksen (S):

Efteraber svenskere
- I Socialdemokratiet er vi klar til at tage et opgør med den åndsforladte styring af den offentlige sektor. New public management, evige effektiviseringer. Faglighed og relationer mellem mennesker er blevet skemalagte. Vi har glemt det vigtigste, vi har: tillid til mennesker. Tillid til hinanden.

LIVE: Politi anholder demonstranter - Den sorte blok i stor demo

Mette Frederiksen var selv en del af regeringen, da Bjarne Corydon indførte besparelsesprincippet. Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve, Roskilde Universitet, medgiver, at det er en kritik mod Bjarne Corydon. Samtidig slår han fast, hun bliver nødt til at komme op med et alternativ.

Annonce:

- Det interessante spørgsmål er, hvad hun vil stille i stedet? Det bliver hun nødt til at tage en diskussion om. Der har været steder, hvor det har været en succes at sætte tingene i systemer. Eksempelvis har vi fået nogle nye kræftpakker, hvor det at sætte tingene i system har hjulpet med at finde en løsning på et problem, siger han.

Ifølge Henning Jørgensen kopierer Mette Frederiksen med sin model de svenske socialdemokrater:

- Hun efteraber det svenske socialdemokratis opgør med styringsregimet. Man skal bare passe på, at man gør Moderniseringsstyrelsen til alt det onde, fordi det er også i kommuner og regioner, at man kører det styringssystem. Det er mere at få nogle nye idéer til, hvordan man kan lave en modernisering af den offentlige sektor, hvor man respekterer de ansatte. 'Lad de professionelle være professionelle,' sagde den svenske statsminister, og det er måske det samme, Mette Frederiksen vil sige her, siger Henning Jørgensen.

Mette Frederiksen blev efter sin 1. maj tale konfronteret med, at det var hendes egen regering, der indførte systemet. På spørgsmålet om hun ikke har et medansvar, lyder svaret:

- Jo, det har jeg. Det er også derfor, at jeg påtager mig ansvaret for at finde en løsning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: