Ekspert om Anna Mees bryllups-fidus: Korrupt sygdoms-tegn

Integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslevs (R) gratis bryllupsfest i rådhushallen er korruption og et sygdomstegn, vurderer ekspert

Den radikale borgmester kritiserer forvaltningen for muligvis at have rådgivet hende forkert om skattepligt. Foto: Anna Mee Allerslevs Facebook-profil
Den radikale borgmester kritiserer forvaltningen for muligvis at have rådgivet hende forkert om skattepligt. Foto: Anna Mee Allerslevs Facebook-profil

Et storslået bryllup med 300 gæster på Københavns Rådhus får nu stemplet 'korruption'.

Transparency International Danmark står bag vurderingen, efter at Ekstra Bladet har afsløret integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) i at have lånt rådhushallen gratis - stik imod de nedskrevne regler.

- Det er en mindre grim korruptionssag, men der er tale om korruption, fordi korruption er misbrug af betroet magt for egen vindings skyld, siger formand for Transparency International Danmark, Christian Ougaard.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om der er andre regler, som man har besluttet ikke at efterleve, fortæller han.

Det koster ellers normalt mellem 65.000 og 100.000 kroner i døgnet, hvis man skal leje den fornemme ’rådhushal’ på Københavns Rådhus til et privat arrangement. Og Anna Mee Allerslev havde salen fra fredag middag til mandag.

(artiklen fortsætter under billedet)

 

Reglerne er dog ikke fulgt, og det skyldes ifølge sekretariatschef i Borgerrepræsentationen Flemming Dubgaard, at de nedskrevne regler for de folkevalgtes brug af kommunens lokaler ikke gælder ved lige præcis bryllupsreceptioner. Her gælder nemlig uskrevne regler, ifølge Flemming Dubgaard.

Anna Mee Allerslevs særlige privilegium 'udspringer' ifølge Flemming Dubgaard af en ’mangeårig administrativ praksis, som på nuværende tidspunkt ikke er kodificeret’ (det betyder, at den pågældende praksis ikke er skrevet ned og gjort til officielle regler, red.)

Politisk pres?
Den udlægning virker højst besynderlig for Transparency International, hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse overalt i verden.

- Det er rimelig let forståelige regler, som de begynder at administrere stik modsat. Er det en forglemmelse, uvidenhed eller et utidigt pres fra politisk side? Det sidste vil selvfølgelig være det værste, fortæller Christian Ougaard.

- Københavns Kommune kunne godt have valgt, at byrådsmedlemmer måtte låne salen, men de prøver at skjule, at de gør det. Den praksis håber jeg ikke, at findes andre steder, og det er et sygdomstegn, forklarer han.

Christian Ougaard, formand for Transparency International Danmark, ser sygdomstegn ved Anna Mees gratis leje af rådhushallen til sit bryllup. Foto: Mogens Flindt.
Christian Ougaard, formand for Transparency International Danmark, ser sygdomstegn ved Anna Mees gratis leje af rådhushallen til sit bryllup. Foto: Mogens Flindt.
 

- Hvis andre kommuner havde en sådan praksis, så ville Danmark rasle ned af korruptionslisten.

Havde salen i mere end to dage
Da den radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev, lørdag den 26. august blev gift med sin udkårne Christian Tarp, fejrede parret den store dag med en privat bryllupsreception for 300 gæster med dans og musik i netop rådhushallen uden at betale en eneste krone til kommunekassen for leje af lokalet. Det viser dokumenter, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

Der bliver årligt viet cirka 4000 par på rådhuset. Mange af dem kunne sikkert også godt tænke sig at holde bryllupsreceptionen samme sted. Ifølge kommunen hjemmeside kan rådhushallen dog ikke udlånes (gratis) til bryllupsreceptioner.

Ifølge dokumenter fra kommunen lagde Anna Mee Allerslev beslag på rådhushallen allerede fra fredag eftermiddag til mandag morgen. Altså næsten tre døgn. Uden at betale for det attraktive festlokale.

Fredag ved middagstid opsatte rådhusets personale – efter instruktion fra Anna Mee Allerslev - borde til gæsterne og scene til et orkester. Dagen efter blev serveringspersonale, kaffebryggere og fire vagter kommanderet på overarbejde.

Lørdag klokken 13 blev hele rådhuset lukket for offentligheden, så almindelige københavnere ikke kunne forstyrre under talerne og den planlagte underholdning, der blandt andet omfattede lancier for de 300 private gæster. Først mandag blev der ryddet op og gjort rent.

Eneste udgift for Anna Mee Allerslev var lønnen til de ansatte på rådhuset samt leje af service. I alt cirka 23.000 kroner, hvilket normalt - ifølge kommunens hjemmeside - ville komme oven i lokalelejen på 65.000-100.000 kroner pr. dag.

(artiklen fortsætter under billedet)

Anna Mee Allerslev (RV) foreslår nu, at kommunen iværksætter en ekstern undersøgelse af hendes omstridte brug af rådhushallen til bryllupsreception for 300 private gæster.

Samtidig åbner hun for at betale skat af de 65.000-100.000 kroner, som hun har sparet ved at låne lokalet gratis.

'Hvis jeg mod den tidligere information fra Borgerrepræsentations sekretariat er skattepligtig af lån af lokalet, forventer jeg selvfølgelig, at Borgerrepræsentationens sekretariat indberetter det til skat, som de skal. Desuden vil jeg bede Borgerrepræsentationens sekretariat om at få ordentlig styr på skattereglerne via ekstern rådgivning, så der ikke sker nogen fejl her', skriver hun og fortsætter:

'Desuden vil jeg bede Økonomiforvaltningen om at få en ekstern undersøgelse af Borgerrepræsentations regler og om Borgerpræsentations sekretariat berettiget kan fastholde, at reglerne er korrekte, herunder om processerne har været fulgt korrekt. Hvis det viser sig, at grundlaget for Borgerrepræsentationens regler ikke har været korrekt, forventer jeg at modtage en indstilling på, hvordan vi hurtigst muligt retter op på det, som jeg selvfølgelig vil følge'.

(artiklen fortsætter under billedet)

Betaler penge tilbage fra fødselsdag
Samtidig meddeler Anna Mee Allerslev, at hun har betalt godt 17.000 kroner tilbage for mad, som kommunen betalte i forbindelse med en officiel reception i anledning af hendes 30-års fødsesldag i august 2014.  

'I relation til min officielle runde fødselsdagsreception, der var åben, annonceret og offentlig tilgængelig, har udgifterne været tilgængelige for alle på Københavns Kommunes hjemmeside siden afholdelsen i 2014.

1 af 3 Foto: PR
2 af 3 Christian Ougaard, formand for Transparency International Danmark, ser sygdomstegn ved Anna Mees gratis leje af rådhushallen til sit bryllup. Foto: Mogens Flindt.
3 af 3 Den radikale borgmester kritiserer forvaltningen for muligvis at have rådgivet hende forkert om skattepligt. Foto: Anna Mee Allerslevs Facebook-profil
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen