Et regnskab for Alternativet på Folketingets hjemmeside er ikke retvisende og i strid med reglerne.
Det vurderer forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, fordi partiet ikke oplyser, at de op til sidste folketingsvalg modtog et privat støttebidrag på 299.950 kroner til landsorganisationen fra en privatperson og en fond i skattely.
- Det er meget problematisk, og det ser umiddelbart ud til, at man ikke har overholdt reglerne, siger Roger Buch.
Som det fremgår nedenfor, så har Alternativet kun oplyst til Folketinget, at pengene blev doneret personligt af den meget diskrete danske rigmand og iværksætter Ditlev Bredahl, som bor i London med sin kinesiske hustru og to børn.
Mystisk fond
Ditlev Bredahl har et eller flere postboks-selskaber i skattelyet Gibraltar under navne som KickAss Capital og Danmai Limited.
Men ifølge Alternativets presseafdeling kommer pengene ikke fra de to nævnte selskaber men fra et foretagende, som hedder 'The Xi’an 2009 Trust'.
Overfor Ekstra Bladet bekræfter Alternativets forperson, Nilas Bay-Foged, at der på bankoverførslen både stod 'Ditlev Bredahl og Xi'an Trust'. Og det burde der også have stået i regnskabet, vurderer eksperten.
- Det afgørende er den bankoverførsel, som finder sted, og det er det, som man skal oplyse, siger Roger Buch.
- Det er et eksempel på, at man ikke lever op til hensigten med loven. Når man ikke oplyser, at pengene både kommer fra en person og en fond, så har offentligheden ikke mulighed for at stille kritiske spørgsmål om for eksempel skattely, fortæller Roger Buch.
- Formålet med reglerne er, at vi alle sammen kan holde øje med partierne og kigge dem efter i kortene. Det er afgørende, at der er en høj grad af præcision i forhold til, hvem der indbetaler pengene, og derfor skal man selvfølgelig opgive det, der står på bankoverførslen, siger forskningschefen.
'Det er regnskabsteknisk'
Alternativets forperson, Nilas Bay-Foged, ønsker ikke at udtale sig om indberetningen af partistøtte.
- Det skal jeg ikke kunne udtale mig om. Vi har fået dem fra Ditlev Bredahl, siger han.
- Og Xi’an Trust.
- Det er noget regnskabsteknisk, og vi bruger en ekstern revisor, som har godkendt regnskabet, fortæller Nilas Bay-Foged.
Dummebøde på 1,5 mio?
Alternativet var torsdag kede af, at de havde taget imod penge fra skattely, og på Facebook lød et 'øv'. Pengene skulle dog ikke betales tilbage ifølge Alternativets leder Uffe Elbæk.
Spørgsmålet er dog, om partiet har tænkt sig at betale en dummebøde, nu de ikke lever op til partiregnskabsloven.
I foråret foreslog Uffe Elbæk nemlig selv, at hvis en politiker eller et parti blev taget i at fifle med støtte fra private, så skulle det koste en dummebøde på 500 procent, lød det kækt fra Elbæk.
- Vi bliver nødt til at give demokratiet hjertemassage for at få det demokratiske hjerte til at slå igen, sagde politisk leder Uffe Elbæk op til partiets landsmøde.
Med en bøde på 500 procent ender Uffes selvbestaltede dummebøde på 1,5 millioner kroner.
Det passer meget godt med hele partiets likvide egenkapital og valgopsparing, som ved udgangen af 2016 lå på henholdsvis 694.000 og 650.000 kroner ifølge Alternativets egne oplysninger.
'Vores ven i London'
I bogen 'Skjulte penge' forklarede Uffe Elbæk, at Ditlev Bredahl var partiets næststørste private sponsor - og at han kaldte ham 'vores ven i London'. En dag ringede Bredahl ud af det blå og tilbød at betale penge til Alternativet.
De to havde talt sammen i telefon to gange men udover det, så kendte Uffe Elbæk ikke meget til pengemanden fra London, fortalte partistifteren.
Alternativet har også modtaget 150.000 kroner fra pengemanden og fonden i skattely til en storkreds. Dermed ender det samlede beløb til partiet fra skattely på 450.000 kroner.

Alternativet skrive 'øv' Facebook og at de er kede af sagen. De tager dog gerne imod 'rene penge'.