Ekspert om hemmelige Løkke-sms’er: Skræmmende

Udenrigsministeriet har handlet ulovligt i sagen om Lars Løkkes GGGI-sms’er til Christian Friis Bach, fastslår to ekspert er

Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Det var direkte ulovligt, da Udenrigsministeriet først benægtede eksistensen af Lars Løkke Rasmussens (V) klage-sms’er til Christian Friis Bach (RV) for derefter at kopiere dem over i en 'intern’ mail, så de ikke skulle udleveres til Ekstra Bladet.

Det slår to eksperter i offentlighedsret fast, efter Ekstra Bladet i dag skriver om Udenrigsministeriets vedholdende kamp for at tilbageholde en sms-korrespondance mellem den Løkke og Friis Bach, der var udviklingsminister under sagen om Løkkes 1. klasse-flyveture for GGGI. I korrespondancen beklager Lars Løkke sig bl.a. over, at han føler sig 'hængt ud' og tigger også om en tillidserklæring fra Friis Bach. Derudover har Udenrigsministeriet fortsat tilbageholdt en lang række sms'er fra korrespondancen, da Udenrigsministeriet vurderer, at de ikke er omfattet af retten til aktindsigt.

Alligevel kritiserer eksperter klart Udenrigsministeriets ageren i sagen.

- Udenrigsministeriet har handlet klart i strid med offentlighedsloven, siger Oluf Jørgensen, mediejurist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Ekstra Bladet om sagen.

Lars Løkke Rasmussen besøger L'Oreal i Greve i forbindelse med valgkampen. (Foto: Jens Dresling) Dansk politik Hemmelige sms'er om flyfrås afslører: Løkke følte sig hængt ud

- Oven i købet har Udenrigsministeriet slettet oplysninger i et forsøg på at undgå aktindsigt. Det er et klart eksempel på ulovlig hemmeligholdelse. Det er skræmmende og en trussel mod demokratiet, at top-embedsmænd udviser total mangel på respekt for offentlighedsloven. Det er decideret uansvarligt af Udenrigsministeriet, lyder det fra Oluf Jørgensen.

Også Oluf Jørgensens efterfølger som forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Vibeke Borberg, kalder Udenrigsministeriets sagsbehandling for et demokratisk problem:

- Det er en omgåelse af offentlighedsloven – hvis formål det er, at medierne og offentligheden får indsigt. Jeg vil kalde det et demokratisk problem, når materiale der tydeligvis er omfattet af offentlighedsloven, ikke udleveres på den her måde, siger Vibeke Borberg om sms'erne, som Ombudsmanden har vurderet falder under retten til aktindsigt, men som i første omgang blev tilbageholdt og fortsætter:

- Det lyder som om, at Udenrigsministeriet har prøvet at komme udenom aktindsigt på alle mulige måder. Det er klart, at der er aktindsigt i den korrespondance - som ombudsmanden også tidligere har været efter myndighederne omkring. Men de flytter rundt på sms’erne, kommer helt af med dem og gør alt muligt med dem, for at de ikke skal udlevere dem. De har tydeligvis ikke været specielt interesseret i, at det kom frem, lyder det fra mediejuristen.

OPDATERET KL. 15.00: Oplysninger er tilføjet artiklen om Udenrigsministeriets begrundelse for fortsat ikke at udlevere alle sms'er fra korrespondancen samt, at Vibeke Borberg udtaler sig specifikt om de sms'er, som Ombudsmanden har bedt Udenrigsministeriet om at offentliggøre.

Her beklager Lars Løkke Rasmussen over for Venstre for den negative omtale, GGGI-sagen havde tilført partiet. Optaget: 20/10-2013 

Herunder kan du læse hele historien om Udenrigsministeriets forsøg på at tilbageholde sms'erne mellem Lars Løkke og Christian Friis Bach fra Ekstra Bladet.

350 kommentarer
Vis kommentarer