Ekspert: Skats problemer bliver lappet, men ikke løst

Skatteekspert forstår ikke, hvordan topdirektør Jesper Rønnow Simonsen har undgået en fyreseddel

Fire direktører og en personaleleder er sendt hjem, planlagte besparelser er rullet tilbage, og et gennemkritiseret it-system er lukket ned.

Alligevel mener Michael Bjørn Hansen, skatteekspert og tidligere kontorchef i Skat, ikke, at den nye handlingsplan for Skat kan redde systemets efterhånden blakkede ry.

- Det er skuffende. Nu har alle set frem til, at der skulle komme den her redningsplan, og så kommer der kun lappeløsninger, siger han.

Ifølge den tidligere kontorchef er det kritisabelt, at den nye plan ikke går videre end at kigge på de områder i Skat, der har været skyld i de seneste skandalesager om henholdsvis problemer med it-systemet EFI samt refusioner af udbytteskat.

- Alt det andet, der ikke virker i Skat - den manglende faglighed, som er skatteeksperternes helt store kritikpunkt - det løser man ikke, siger Michael Bjørn Hansen.

Han mener i stedet, at der burde laves langt mere gennemgribende ændringer i Skats struktur.

- Man skulle have gennemtænkt ledelsen på ny, og måske var det en god idé, at slå Skatteministeriet og Finansministeriet sammen. Så dem, der skal skaffe pengene, hænger sammen med dem, der bruger dem, siger han.

Samtidig finder skatteeksperten det uforståeligt, at Skats øverste direktør, Jesper Rønnow Simonsen, stadig er chef, til trods for at han ved sin tiltrædelse lovede at få it-systemet til at virke.

Michael Bjørn Hansen forstår heller ikke forklaringen om, at Skats nu hjemsendte it-direktør skulle have afholdt sig fra at fortælle sin øverste chef om de fortsatte problemer med it-systemet.

- It-direktøren er fyret, fordi han ikke har givet ordentlige beskeder videre op i systemet, men alle i hovedsamarbejdsudvalget har vidst, at det her it-system ikke fungerede.

- Så jeg forstår slet ikke, at Rønnow kan klare frisag, siger han og kalder de fire hjemsendte direktører og personalelederen for 'sonofre'.