Ekspert: Statsborgerskabs-manøvre er et juridisk problem

Inger Støjbergs plan om at genbehandle 2750 statsborgerskabsansøgninger skaber flere juridiske problemer, mener jurist og seniorforsker Eva Ersbøll

Hvis det står til Inger Støjberg, skal 2750 ansøgninger om dansk statsborgerskab genbehandles i Folketingets Indfødsretsudvalg. (Foto: Jens Dresling)
Hvis det står til Inger Støjberg, skal 2750 ansøgninger om dansk statsborgerskab genbehandles i Folketingets Indfødsretsudvalg. (Foto: Jens Dresling)

Det er ikke juridisk forsvarligt først at fortælle mennesker, at de står til at få dansk statsborgerskab for efterfølgende at trække det tilbage.

Sådan lyder vurderingen fra jurist og seniorforsker Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder, efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har meldt ud, at regeringen vil have 2750 sager om statsborgerskab genbehandlet  i Folketingets Indfødsretsudvalg.

- I Folketinget har man gennem omkring 80 år haft den klare opfattelse, at man skulle beskytte ansøgernes berettigede forventninger om at få statsborgerskab. Men her gør man jo det modsatte, siger Eva Ersbøll til Ekstra Bladet.

- Det rejser en lang række juridiske problemer. Både i forhold til international ret, vores almindelige retsprincipper og i forhold til kompetencefordelingen mellem hvad Folketinget kan, og hvad ministeriet og ministeren kan, siger hun.

LA vil tvinge regeringen i mindretal i sag om statsborgerskab

Bundet af Handicapkonventionen
De ansøgninger, som skal genbehandles, er ansøgninger fra personer, som har fået dispensation i forhold til at opfylde kravene for statsborgerskab.  Ifølge Eva Ersbøll er mange af de, der har fået dispensation, højst sandsynligt omfattet af Handicapkonventionens handicapbegreb.

- Hvis mennesker med et langvarigt handicap af den grund ikke kan opfylde kravene til statsborgerskab, så skal der dispenseres. Internationalt set er vi bundet af Handicapkonventionen, så hvis afgørelser efter konventionen skal omgøres, kan der opstå et problem, siger hun.

Derudover nævner hun, at en tilbagetrækning af statsborgerskab kan være i strid med Menneskerettighedsdomstolens artikel 8 om retten til privatliv.

- Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har sagt, at statsborgerskab også er et spørgsmål om identitet, som falder ind under Menneskerettighedskonventionens beskyttelse af retten til et privatliv, siger Eva Ersbøll.

Støjberg vil genbehandle 2750 statsborgerskabssager

Længere behandlingstid
Rent praktisk kan der, ifølge Eva Ersbølll, også opstå problemer i forbindelse med genbehandlingen af ansøgningerne. I forvejen har man op til 16 måneders behandlingstid på statsborgerskabsansøgninger, og det er særligt ansøgningerne om dispensation, der har været ressourcekrævende.

Eva Ersbøll frygter derfor, at de mange genbehandlinger også vil gå ud over nye ansøgere.

- Når man vil bruge ressourcer på at genbehandle så mange ansøgninger, kan jeg være bekymret for, om der overhovedet bliver tid til at behandle nye ansøgninger. Nu er dobbelt statsborgerskab jo lige blevet tilladt, og det betyder at man forventer endnu flere ansøgninger end tidligere, siger hun.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter