Ekspert: Thorning må blive overvejet som FN-chef

Når der skal vælges ny generalsekretær er der ikke noget, der taler i mod Danmark og Helle Thorning

Thorning kan i al ubemærkethed være en oplagt kandidat til posten som FN's nye  generalsekretær næste år. (Arkivfoto: Martin Lehmann).
Thorning kan i al ubemærkethed være en oplagt kandidat til posten som FN's nye generalsekretær næste år. (Arkivfoto: Martin Lehmann).

I al ubemærkethed kan Helle Thornings vej være banet til en international top-post.

Mens der var stor ståhej og mange skriverier om mulighederne for den danske statsminister i EU for kort tid siden, har det ikke fyldt noget i mediebilledet, at FN næste år skal skifte Ban Ki-moon ud på posten som generalsekretær.

– Jeg kan ikke forestille mig andet, end at hun vil være blandt dem, man overvejer. En væsentlig faktor vil altid være, hvad USA synes. De var trygge ved Ban Ki-moon, der ikke ville genere dem for meget. Det er ikke sandsynligt, at man bliver valgt, hvis man er for kritisk over for USA. Samtidig må man heller ikke fremstå som en skødehund, siger professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver til Ekstra Bladet.

Se også: Thorning før topmøde: Jeg springer ikke ud som kandidat

– Danmark ligger tættest på det sidste, men ikke i en grad, så det vil være et problem, siger han.

Intet udelukker Thorning
Det er Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Bent Falbert, der i dag på bagsiden af papirudgaven af Ekstra Bladet afslører, hvilke rygter der løber langs panelerne i udenrigsministerielle og diplomatkredse.

Kvaliteterne hos Helle Thorning er flere i spillet om topposten i FN. Hun er europæer, og Europa står for tur. Hun er kvinde, hvilket i sig selv er en kvalitet i forhold til besættelse af de fleste topposter. Desuden har hun rang af statsminister, og Danmark er trods Muhammed-tegninger og krigsdeltagelse stadig et nogenlunde neutralt og forsigtigt land i internationale kredse.

– Der ikke noget, der udelukker Helle Thorning, når man ser på de kriterier, der vil være for valget af den næste generalsekretær for FN, siger Ole Wæver.

Polfoto Dansk politik - 31. aug. 2014 - kl. 14:58 Her er Vestagers vilde vending

Tradition for opbakning
Han peger derudover på, at flere andre forhold peger i Danmarks retning.

– Danmark har afgjort nogle aktiver. Fx vil vores klimaprofil kunne komme til gavn. Mange vil gerne se, at klimaspørgsmålet kommer mere på dagsordenen, og der har vi et godt ry.

– Desuden har vi i Norden tradition for at bakke godt og konsistent op om FN. Sverige og Norge har tidligere leveret generalsekretærer, hvorimod Danmark er et nordisk land, der ikke er brugt en gang allerede i den sammenhæng.

En tungere kandidat
Et endnu bedre bud end Helle Thorning vil dog være Tysklands kansler Angela Merkel, der besøger Danmark i morgen. Hun er ganske enkelt en tungere kandidat, men det er ikke sandsynligt, at det bliver Merkel.

Se også: Financial Times: Det er Thorning mod Tusk

– Jeg vil tro, at hun mener, at der sker så afgørende ting i europæisk politik, at hun vil finde sin nuværende storpolitiske rolle mere attraktiv, end posten som general-sekretær i FN. Det er i højere grad at være en kransekagefigur og leder af et bureaukrati.

Ekstra Bladet har skrevet en sms til Helle Thornings særlige rådgiver for at høre, om statsministeren vil være interesseret i en FN-toppost.

'Ingen kommentarer' var svaret.

176 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere