Eksperter giver V ret: Europol-aftale skal i hus før jul

Endnu en dansk afstemning om retsforbehold er rykket tættere på efter britisk beslutning om farvel til EU

Jan E. Jørgensen. Foto: Polfoto
Jan E. Jørgensen. Foto: Polfoto

En dansk parallelaftale om Europol skal være på plads inden jul, ellers må man skride til en ny folkeafstemning. Hvis ikke, vil Danmark ryge ud af det europæiske politisamarbejde Europol.

Sådan lyder vurderingen fra to eksperter.

De erklærer sig dermed helt enige med Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, der i torsdagens udgave af Politiken slår fast, at der bliver nødt til at blive holdt endnu en dansk folkeafstemning, hvis ikke, der er en parallelaftale på plads inden jul.

- Det er logik for burhøns. Der er ikke så meget at rafle om. Jeg har tidligere sagt, at jeg hele tiden bare har ventet på, at der skulle udskrives en ny folkeafstemning. Og nu begynder realiteterne at melde sig, siger Henning Bang Fuglsang Sørensen.

Danmark står på grund af forbeholdet for EU's retssamarbejde til at måtte forlade Europol til maj næste år. (Foto: Polfoto/Anita Graversen) Politik Venstre sætter frist for en ny folkeafstemning

Han er lektor og forsker i EU-ret ved Syddansk Universitet.

Også direktør i Tænketanken Europa, Bjarke Møller, er enig med Venstres ordfører i, at en parallelaftale skal være i hud inden jul.

- Jeg tror, at det er en nødvendig deadline at sætte, hvis ikke vi skal falde ud af Europol næste år, siger han.

- Hvis ikke vi kan få en parallelaftale, skal der jo laves en aftale i Folketinget om at benytte tilvalgsordningen. En begrænset tilvalgsordning, som nej-siden foreslog i sin tid er nok den eneste vej frem, hvis Danmark skal undgå at falde ud af Europol, vurderer Bjarke Møller.

106 kommentarer
Vis kommentarer