Eksperter kritiserer balancen i dansk terrorbekæmpelse

Skiftende regeringer har siden 2009 afsat 130 millioner til forebyggelse af terror. For lidt, siger eksperter

I sidste uge præsenterede regeringen sin plan om at afsætte knap en milliard kroner - 971 millioner for at være helt nøjagtig - til bekæmpelse af terror og radikalisering.

Langt størstedelen af midlerne er øremærket politiets og efterretningstjenesternes muligheder for at overvåge ekstremister, forbedret it-udstyr og mere beskyttelse.

Men når det kommer til indsatsen for at forebygge terror, er midlerne langt mere sparsomme. Det viser en opgørelse over de seneste års indsats på området, som Socialministeriet har lavet for Ritzau.

Ifølge opgørelsen har skiftende regeringer brugt 69,2 millioner kroner til forebyggelse af radikalisering fra 2009-2014 på Socialministeriets og Justitsministeriets område.

Dertil kommer, at SR-regeringen og satspuljepartierne for nylig indgik en aftale om at spendere yderligere 60,9 millioner på forebyggelse af radikalisering frem mod 2018, hvilket til den tid vil bringe det samlede tal op på 130,1 millioner kroner.

Et beløb, der i runde tal svarer til det, som regeringen alene i år vil booste politiet og efterretningstjenesterne med i sin nye milliard-plan.

- Umiddelbart er der ingen balance mellem det, man har afsat til "den hårde" terrorbekæmpelse og så de mere bløde forebyggelses-initiativer, siger professor og leder af Center for Forskning i Islamisme og Radikalisering ved Aarhus Universitet Mehdi Mozaffari.

- Det er jo ærgerligt, fordi forebyggelse er så utrolig vigtigt. Det er uden for enhver diskussion, at den hårde terrorbekæmpelse er helt nødvendig at have på plads, men forebyggelse er det vigtigste, og det, synes jeg, er blevet negligeret, siger han.

- Målt i forhold til befolkningens størrelse har Danmark produceret flere jihadister end de fleste andre europæiske lande, så på den måde kan man indtil videre ikke kalde forebyggelses-indsatsen for en succes, lyder det fra Mehdi Mozaffari.

Også terrorforsker Magnus Ranstorp betegner de hidtidige midler afsat til antiradikalisering som beskedne:

- Det er et ganske lille beløb, man hidtil har brugt. Men med de seneste planer, så er Danmark ved at komme op i fart med forebyggelsen, og det er vigtigt, for det er ikke nok alene at satse på ren efterforskning og overvågning, påpeger han.

- Det er vigtigt at holde sig for øje, at mange af midlerne til forebyggelse jo ikke er kommet ud og virke endnu.

- Men selvom der stadig er mere at gøre, så har man i den senere tid skabt en mere fair balance i Danmark mellem den hårde og mere bløde terrorbekæmpelse, siger Magnus Ranstorp.

En del gerningsmænd synes at gå fri

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.