Eksperter: Lars Løkkes job-plan koster kassen

Det bliver en dyr affære, hvis man for alvor skal øge den økonomiske forskel på at være på passiv forsørgelse og være i arbejde

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det skal langt bedre kunne betale sig at arbejde.

Sådan har Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens hovedbudskab lydt igen og igen i valgkampen.

Derfor har Venstre annonceret en jobreform, der lægger loft over kontanthjælpen og sænker skatten på de laveste arbejdsindkomster.

Hvordan dette konkret skal udformes, har Venstre indtil videre været tavse om. Men nu slår økonomer og skatteeksperter fast, at en jobreform bliver både vanskelig og dyr, hvis den for alvor skal øge forskellen mellem at være på passiv forsørgelse og være i arbejde.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Den mest målrettede skattelettelse vil være et forhøjet beskæftigelsesfradrag – det er forholdsvist dyrt og har vist sig svært at målrette endnu mere, siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten.

29 milliarder
Beregninger fra Finansministeriet viser, at hvis et øget beskæftigelsesfradrag skal give folk i arbejde 1.000 kr. ekstra i rådighedsbeløb om måneden, vil det koste 29 mia. kr. Til sammenligning har Venstre 15 mia. kr. til rådighed i 2020 til skattelettelser, hvis partiet bruger hele råderummet fra nulvækst i det offentlige på skattelettelser.

Den liberale tænketank Cepos har dog beregnet, at Løkke for 15 mia. kr. i 2020 kan give en lavtlønnet 824 kr. i lettelse om måneden med den mest målrettede model.

- Det vil ikke være tilstrækkeligt til at løse incitamentsproblemerne, og når man står med et råderum til skattelettelser, bør man bruge dem på lettelser, der kan øge arbejdsudbuddet mere, siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten..

Lars Løkke Rasmussen ønsker ikke at give interview om jobreformen til Jyllands-Posten, men fra partiets arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen lyder det:

- Vi har ikke lagt os fast på en konkret model.

Fredag konfronterede Ekstra Bladet Lars Løkke om en hidtil hemmeligholdt sms-korrespondance mellem Venstre-formanden og tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R), som de to udveklsede efter Ekstra Bladets afsløringer om Løkkes dyre rejser på first class i GGGI-sagen i oktober 2013. (Video: Jakob Jørgensen)

258 kommentarer
Vis kommentarer