Eksperter: Ønske om højreparti styrker Dansk Folkeparti

13 procent giver i en meningsmåling udtryk for, at de savner et parti med strammere udlændingepolitik end DF

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl. (Foto: JOnas Olufson)
Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl. (Foto: JOnas Olufson)

Der er tilsyneladende et voksende ønske i befolkningen om et parti, der kan levere en strammere udlændingepolitik end de nuværende folketingspartier.

I hvert fald siger en måling, som Morgenavisen Jyllands-Posten har fået foretaget, at 12,9 procent ville stemme på et parti til højre for Dansk Folkeparti, som havde indvandringsstop som sin fremmeste mærkesag.

- Jeg tror, at de fleste partier vil kigge interesseret på disse tal og konstatere, at der er noget, der ulmer.

- Men der skal formentlig også mere til end en stram udlændingepolitik, hvis et parti skal hente stemmer hos de 12,9 procent, siger Troels Mylenberg, der er chefredaktør på Fyns Amts Avis.

Den borgerlige klummeskribent og radiovært Jarl Cordua mener, at målingen fortæller om et politisk landskab, hvor danskerne har rykket sig efter en række begivenheder på det seneste.

- Jeg tror, at der er en voksende gruppe danskere, som går ind for, at vi skal have færre udlændinge til Danmark, fordi man er skræmt.

Dansk politik Måling: Vælgere efterlyser et nyt højreparti

- Og der er formentlig ikke blevet færre af dem efter attentaterne i Frankrig og med de provokationer, man har set fra Grimhøjmoskeen, hvor bestyrelsesformanden blandt andet har udtrykt ønske om, at Islamistisk Stat vinder krigen.

- Så tror jeg, at der er nogle folk, der mener, at det er tid til at tage et opgør med Grundloven og disse menneskers ret til at mene alle mulige tåbelige ting.

- Derfor tror jeg også, at der vil være stemmer til et parti, der på den front lover at levere mere, end Dansk Folkeparti kan på nuværende tidspunkt, siger han.

Behøver ikke frygte nyt parti

Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen afviser over for Jyllands-Posten, at målingen får partiet til at rykke sig så meget som en tomme væk fra det nuværende politiske ståsted, selv om der tilsyneladende findes en stor gruppe vælgere til højre, som kan samles op.

Og det behøver partiet heller ikke, mener Troels Mylenberg.

- Jeg tror, at Dansk Folkeparti er meget tilfreds med den måling, selv om næsten 13 procent altså siger, at de savner et mere indvandrerkritisk parti.

- For når de står nede i stemmeboksen, så er der kun Dansk Folkeparti at stemme på. Det er vand på deres mølle, så længe der ikke er alternativer længere ude, siger Mylenberg.

Ifølge Jarl Cordua behøver Dansk Folkeparti heller ikke frygte et nyt, konkurrerende parti fra højre.

- Der skal jo også være en den rigtige person til at lede sådan et parti, og det tvivler jeg meget stærkt på, at der er. Det kræver også en disciplin, som man sjældent ser.

- Vi ser, hvordan Dansk Folkeparti har en rimeligt håndfast rekrutteringspolitik, og det er fordi man har nogle erfaringer, man har taget med sig fra tidligere, siger han.

Ifølge den seneste politiske Voxmeter-måling foretaget for Ritzau står Dansk Folkeparti lige til at få 20,7 procent af stemmerne. Det er den bedste måling for partiet siden sidste sommer.

0 kommentarer
Vis kommentarer