Eksperter om Anna Mee bryllup: - Problematisk

Det er problematisk, at beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev, har fået et gratis lokale stillet til rådighed, mener flere eksperter

Følg Politik

Flere eksperter kritiserer nu, at den radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev, afholdte et stort anlagt bryllup på Københavns Rådhus uden at betale en krone i leje.

Det koster ellers normalt mellem 65.000 og 100.000 kroner i døgnet, hvis man skal leje den fornemme ’rådhushal’ på Københavns Rådhus til et privat arrangement. Almindelige borgere må dog i følge kommunens hjemmeside slet ikke låne lokalerne gratis til en bryllupreception.

Borgmesters fede fidus: Fejrede privat bryllup med 300 gæster på rådhuset

Og det er problematisk i følge Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved RUC:

- Hvis hun skal kunne afholde et sådan bryllup, så skal alle andre borgere også have mulighed for det. Pointen her er, at hun får stillet et gode til rådighed, andre borgere skal betale for - og formentlig slet ikke må afholde.

- Det andet problem er, at man må spørge sig selv om, det faktisk er en offentlig opgave at stille lokaler til rådighed på den her måde, siger han. 

Eneste udgift for Anna Mee Allerslev var lønnen til de ansatte på rådhuset samt leje af service. I alt cirka 23.000 kroner. Lokalelejen på 65.000-100.000 kroner pr. dag var således gratis, og i følge Bent Greve kan det meget vel tænkes, at borgmesteren skal beskattes af det beløb:

- Man må overveje, at når man får stillet sådan et gode til rådighed og sparer nogle penge, om det så ikke skal betragtes som en skattepligtig frynsegode, man skal beskattes af, siger han.  

En af Danmarks førende skatteeksperter Torben Bagge er enig med Bent Greve:

- Hvis en virksomhed eller andre skal give 65.000 - 100.000 kr for lokalet, så mener jeg, at vi har at gøre med et gode af en sådan økonomisk værdi - vi må formode, at det andre betaler er markedslejen - at jeg vil være meget tvivlende overfor, om man kan få det uden at skulle betale skat.

- Det er en atypisk situation, at man låner arbejdsgiverens lokaler. Men hvis man bruger et lokale, som arbejdsgiveren udlejer til andre, og hvor markedslejen er af en sådan karakter - langt fra bagatelgrænsen - så er det min bedste vurdering, at skat ville stå med en god sag, hvis de valgte at kræve beskatning af det.  Man skal i udgangspunkt beskattes af alle økonomiske goder, man opnår, siger Torben Bagge og understreger, at der ham bekendt ikke ligger nogle afgørelser på lignende sager, siger han.

Det var her i rådhushallen, at Anna Mee Allerslev, lørdag den 26. august blev gift med sin udkårne Christian Tarp. (FOTO: Københavns Kommune)

Professor i offentlig forvaltning Kurt Klaudi Klausen ved Institut for Statskundskab på SDU, mener, at Anna Mee Allerslev, som udgangspunkt godt kan have lov til at anvende lokalet, men:

- Det lyder meget flot, at hun har kunne få det på de betingelser uden at betale for det, men omvendt er det ikke unormalt, at man kan have nogle særlige begunstigelser som ansat - og i det her tilfælde som borgmester.

- Noget andet en den etiske og moralske overvejelse. Det er klart, at menige medarbejdere og borgere vil sige, hvorfor de ikke må, når hun kan. Så i den rolle hun indtager som øverst politisk leder, der er det faktisk et meget betænkeligt signal, hun sender siger han.    

'Jeg elsker København'

Den radikale spidskandidat til kommunalvalget i november, Anna Mee Allerslev, har ikke ville svare på Ekstra Bladets spørgsmål.

Men mandag valgte Anna Mee Allerslev at kommentere sagen på Facebook.(artiklen fortsætter under billedet)

 

’Vi valgte at holde vores bryllupsreception på Rådhuset, fordi København og Københavns Rådhus betyder meget for mig. Jeg elsker København, og jeg elsker mit arbejde. Derfor besluttede vi at holde vores bryllupsreception på Rådhuset.

Vi har selvfølgelig fulgt alle de regler, der er vedtaget af gruppeformandskredsen i Borgerrepræsentationen. Inden beslutningen dobbelttjekkede jeg med Borgerrepræsentationens sekretariat, og de bekræftede, at vi måtte holde vores reception på Rådhuset, når vi dækkede alle omkostninger selv. Vi har selvfølgelig betalt for alle afholdte timer til bordopsætning, opdækning, servering, rengøring og opvask i alt 23.028,75 kr. og har desuden selv bestilt og betalt forplejningen udefra,’ skriver hun.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+