Eksperter: Politikere får ulovlig valgstøtte på Mobilepay

Folketingsmedlemmer og nye kandidater tigger penge på sociale medier, som ender på private konti i strid med reglerne. Det afslører TV2

Mindst 60 Christiansborgpolitikere og kommende folketingskandidater kan have fået valgstøtte i strid med indsamlingsreglerne, afslører TV2. Billedet er et arkivfoto fra folketingets åbning. Foto: Linda Johansen/Polfoto Scanpix
Mindst 60 Christiansborgpolitikere og kommende folketingskandidater kan have fået valgstøtte i strid med indsamlingsreglerne, afslører TV2. Billedet er et arkivfoto fra folketingets åbning. Foto: Linda Johansen/Polfoto Scanpix
Følg Politik

Politikerne er i fuld gang med at samle penge ind til det forestående folketingsvalg, og det gør de i stigende grad ved at tigge såkaldte mikrodonationer via Mobilepay.

Men det kan være i strid med indsamlingsloven, hvis pengene ender på deres private konti, forklarer flere eksperter til TV2.dk.

TV2 Nyhederne har undersøgt samtlige 179 folketingsmedlemmer og en del kommende folketingskandidaters Facebook-sider.

Tv-stationens undersøgelse viser, at 60 danske politikere har indsamlet penge til valgkampen via Facebook. Og det kan altså være ulovligt, forklarer Christian Lundblad, som er formand for Indsamlingsnævnet.

- Hvis den enkelte kandidat har lyst til at lave indsamlinger, så må de enten anmelde den selv eller også må partiet sørge for, at de står for det, og at det fremstår klart. Hele systemet med indsamlinger og den lov, vi har i dag, den bygger på transparens og åbenhed. Det skal være synligt for den, der giver pengene, hvad pengene går til, siger han til TV2.dk

Fik 5000 på privat konto
Blandt de politikere, som har samlet ind via Facebook, finder man blandt andre SF’s gruppeformand, Jacob Mark, og kulturminister, Mette Bock (LA). Sidstnævnte har fået doneret 5000 kroner på Facebook, som gik ind på hendes private konto, skriver TV2. Overfor tv-stationen erkender Mette Bock, at det var en fejl.

Til Ekstra Bladet siger Jakob Mark, at SF ikke bryder reglerne.

– Vi har fået godkendt indsamlingen af Indsamlingsnævnet. Partiet har oprettet en konto, som er tilknyttet Mobilepay. Jeg kommer ikke i nærheden af pengene, men skal aflevere en faktura, som så bliver betalt af partiet. Så vi følger reglerne, siger han.

Ifølge Frederik Waage, der er lektor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på SDU, kan de såkaldte 'mikrodonationer' skade politikernes troværdighed. Det skyldes, at pengene havner på deres private konti. Når så pengene efterfølgende bruges på valgkamp, så vil det fremstå, som om politikerne selv betaler.

- Vi ser, at politikere blander deres privatøkonomi sammen med deres valgkamp. Og det er meget svært at gardere sig imod, siger han til TV2.

Frederik Waage understreger, at politikerne skal opgive private bidrag over et vist beløb. Men mikrodonationer gør den private valgstøtte endnu mere uigennemskuelig. I forvejen bliver Danmark kritiseret for de gældende regler af Europarådets antikorruptionsenhed, Greco. 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind