Ekstra Bladet erfarer: Løkke indstiller Thorning til toppost

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indstiller tidligere S-formand Helle Thorning-Schmidt til posten som FN-flygtningehøjkommissær, erfarer Ekstra Bladet og TV2.

I følge Ekstra Bladets oplysninger fredag formiddag er regeringen tæt på at indstille tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til en toppost som flygtningehøjkommissær ved FN. Nyheden ventes offentliggjort meget snart.

Ekstra Bladet erfarer nu på linje med TV2 og flere andre medier, at kandidaturet bliver officielt i løbet af ganske kort tid. Tidligere på morgenen bragte TV2 nyheden om, at de erfarede, at statsminister Lars Løkke Rasmussen vil pege på Thorning til stillingen som ny flygtningehøjkommissær efter portugisiske António Guterres.

Siden valgnederlaget 18. juni har Helle Thorning-Schmidt siddet i Folketingets Præsidium, men mange havde ventet, at hun ville fortsætte til en anden toppost frem for at sidde som menigt folketingsmedlem. Og nu kunne meget altså tyde på, at en toppost i FN kunne være en mulighed.

Hvis Helle Thorning bliver valgt, er hun ikke den første dansker, der får posten. Således blev tidligere statsminister Poul Hartling fra Venstre blev valgt til posten i 1977.

I forbindelse med et interview på TV2 News fredag morgen, afviser udenrigsminister Kristian Jensen at kommentere på oplysningerne om den formodede indstilling.

Venstres pressetjeneste ønskede fredag morgen ikke at kommentere oplysningerne over for Ekstra Bladet, men henviser i stedet til statsministeriet. Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få kontakt til Lars Løkkes spindoktor for en kommentar til sagen.

'Fantastisk'
Selvom oplysningerne endnu ikke er bekræftet fra officielt hold, er der allerede glæde at spore i den socialdemokratiske lejr.

- Det ville jo være helt fantastisk. Helle vil være så velegnet til den post, siger Socialdemokraternes udviklingsordfører og medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov, til Ritzau.

- Danmark har en skarp international profil i forhold til udviklingsbistand og flygtninge, så hun ville komme fra et land, der har en høj troværdighed på det område, siger Mette Gjerskov.

Hun understreger, at det endnu er uvist, om Thorning rent faktisk bliver indstillet til posten som efterfølger for den nuværende højkommissær.

Opdateres...