Ekstra Bladet i asyl-telt: Sådan lever de

23-årige Mehboob Alam er flygtet med sine venner fra Afghanistan med kurs mod Sverige. Nu sidder de i et telt i Næstved og håber på dansk asyl på grund af en stikprøve ved grænsen

(Foto: Per Rasmussen)

50 telte på rad og række med fine, sneryddede stier i mellem står lige nu i Næstved, hvor 39 flygtninge indtil videre bor, mens de venter på at få afgjort deres ansøgning om asyl i Danmark.

Teltene har plads til otte personer i hver, og i den modsatte ende af indgangen står otte skabe til personlige genstande. En mand på vej til at børste tænder byder Ekstra Bladet indenfor.

Vinteren har fået fat udenfor, og vinden rusker i den kraftige teltdug. Indenfor er temperaturen til bare tæer på grund af oliefyret, og Mehboob har endda skruet ned på termostaten, da der blev ’for varmt’.

- Der er rigtigt godt her i lejren. Vi får virkelig god mad, vand, en god seng og et skab. Der er endda en lampe, så man kan læse, når det er mørkt, siger Mehboob Alam.

Der er stikkontakter ved hver sengeplads, og i teltet kan man høre arabisk musik fra en mobiltelefon, mens gruppen af unge mænd snakker lavmælt. To sover stadig, selvom Ekstra Bladet er på besøg op af formiddagen.

- Der er ikke så meget at lave her, så mange sover 12 timer om dagen. Ellers spiser vi og går nogle ture, fortæller han.

En af mændene kommer med varm kakao til gæsterne.

23-årige Mehboob Alam forsøger at lære dansk på mobiltelefonen, mens han venter i teltlejren. Foto: Per Rasmussen.
23-årige Mehboob Alam forsøger at lære dansk på mobiltelefonen, mens han venter i teltlejren. Foto: Per Rasmussen.

Dansk-program
Mehboob har hentet et program på sin telefon, så han kan komme i gang med at lære dansk i ventetiden.

’Det danske flag er rødt og hvidt’ siger en kvindestemme fra telefonen, mens Mehboob læser den engelske oversættelse.

- Det er meget vigtigt at lære dansk, hvis man skal klare sig, så jeg skal bare i gang, siger han.

Hvis han får asyl, vil han først hjælpe familien med penge, og senere håber han, at de kan komme til Danmark.

Men lige nu venter han i teltlejren i Næstved: På asyl og hans bror, som skal sende billeder af Mehboobs originale id-papirer, som stadig er i Afghanistan.

39 flygtninge er samlet i telte i Næstved, mens de venter på at få deres asylsag afgjort. Ekstra Bladet blev inviteret indenfor til en kop kakao. Foto: Per Rasmussen.
39 flygtninge er samlet i telte i Næstved, mens de venter på at få deres asylsag afgjort. Ekstra Bladet blev inviteret indenfor til en kop kakao. Foto: Per Rasmussen.

'Vi ville til Sverige'
Egentlig var det slet ikke meningen, at Mehboob og de fire andre venner fra Afghanistan ville til Danmark. Endestationen var Sverige, da de sad i et tog efter en måned på flugt til og op gennem Europa, og en dansk betjent bad om id-papirer ved den dansk-tyske grænse.

Det var kort før indførelsen af den midlertidige grænsekontrol, og den 23-årige Mehboob Alam havde hverken pas og papirer, så han bad om asyl i Danmark, nu en betjent stod i vejen for endemålet.

- Vi kendte ikke så meget til Danmark inden rejsen, men det er et lille land med få flygtninge, så jeg tænkte, at man kunne få et arbejde her, siger Mehboob Alam til Ekstra Bladet.

De fem venner var kortvarigt på Auderød Asylcenter i Nordsjælland, før de for fire dage siden kom til den nye teltlejr i Næstved. Her bor de seks unge mænd i et opvarmet gult telt med plads til otte personer.

Ekstra Bladet fik plads i det ryddelige telt, hvor den Mehboob fortalte mere om flugten og fremtidsdrømmene.

- Jeg vil bare gerne have fred.

- Jeg vil hverken have penge eller noget, men bare lov til at bo og leve her i Danmark. Måske starte en virksomhed, hvor jeg kan eksportere gamle reservedele fra biler til Afghanistan, fortæller den 23-årige afghaner.

Venligboere har sat flag uden for asyllejren i Næstved, hvor 50 telte har plads til 400 asylansøgere. Foto: Per Rasmussen.
Venligboere har sat flag uden for asyllejren i Næstved, hvor 50 telte har plads til 400 asylansøgere. Foto: Per Rasmussen.

Vejen til Europa
Flugten begyndte for omkring en måned siden i den uroplagede by Kandahar i det sydlige Afghanistan. Mehboob boede sammen med sine forældre og 11 yngre søskende, hvor han gennemførte ti års skolegang.

For at skaffe penge til familien havde Mehboob arbejdet for den amerikanske hær, hvilket ifølge ham selv udløste dødstrusler fra Taliben.

Samtidig var der ofte eksplosioner i byen, så Mehboob ville væk som den første i familien, selvom faren frarådede det. Hvem skulle så spæde til husholdningen, lød det.

Mehboob sparede 3200 dollar - omkring 22.000 kroner - sammen og tog af sted mod Europa via Iran og Tyrkiet. For at komme til Grækenland betalte han 2800 dollar til en menneskesmugler for at få en af 65 pladser i en ni meter lang båd, der satte ud fra Bodrum i Tyrkiet for at komme til ferieøen Kos.

Mehboob om den farefulde bådfærd tværs over Middelhavet. (Foto: Per Rasmussen)

- Folk troede, at de skulle dø på den tur, fortæller Mehboob, der angiveligt mistede kopier af sine id-papirer i Middelhavet, mens han og 11 andre padlede med pinde.

Alle kom dog levende til Europa, og flugten fortsatte op gennem Makedonien, Serbien, Kroatien, Slovenien, Østrig, Tyskland og til sidst Danmark, hvor de nu sidder i et af 50 omstridte telte i Næstved med plads til i alt 400 flygtninge.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

303 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere