EL kræver offentlighedsloven ændret

Undersøgelse bekræfter desværre vores forudsigelser om offentlighedslov, siger Søren Søndergaard (EL).

På baggrund af nye oplysninger i Information om et stort antal afviste aktindsigter, kræver Enhedslisten nu offentlighedsloven ændret.

I første omgang ønsker partiet en forespørgselsdebat i folketingssalen om loven.

Information skriver mandag, at siden loven blev ændret 1. januar 2014, er paragraf 24 blevet brugt 360 gange til at hemmeligholde oplysninger og dokumenter, som kunne være i offentlighedens interesse.

- Den nye undersøgelse viser, at vores forudsigelser om den nye offentlighedslov desværre er blevet bekræftet.

-Loven handler ikke længere om at sikre offentligheden mere indsigt, men om at forhindre at pressen og befolkningen får indsigt i kontroversielle sager, siger Enhedslistens Søren Søndergaard, som er medlem af folketingets udvalg for forretningsordenen i en skriftlig kommentar.

Han lægger vægt på, at i forbindelse med vedtagelsen lovede folketingsflertallet, at lovændringen ville blive brugt restriktivt.

- Det er helt åbenlyst ikke sket. Derfor har de nu en oplagt anledning til at vise, at de faktisk mente dette alvorligt ved at bidrage til en ændring af loven.

-Alt andet vil være en ren tilståelse af, at det i virkeligheden altid har handlet om at lukke mest muligt af for offentligheden, siger Søren Søndergaard.

For at få afklaret om de nye oplysninger har fået folketingsflertallet på andre tanker vil Enhedslisten have en forespørgselsdebat med pressens minister, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og justitsminister Søren Pind (V).

- Her vil vi forsøge at få flertal i Folketinget for at få ændret offentlighedsloven, så den mere svarer til sit navn, lyder det fra Søren Søndergaard.

Mediejurist og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen betegner opgørelsen i Information som "alarmerende".

- Med de meget brede undtagelser, som ministerierne har fået til at undtage dokumenter fra aktindsigt, kan de lukke helt ned for den politiske beslutningsproces, siger han til avisen.

7 kommentarer
Vis kommentarer