EL og SF dumper Mette F.-udmelding

Rød fløj om S-lederens afvisning af Dansk Folkeparti: 'Vanvittigt, skørt og skuffende'

Dum og kortsigtet strategi at afvise samarbejde med Dansk Folkeparti uden om Løkke-regeringen, fastslår Enhedslisten. Foto: Gregers Tycho/Polfoto
Dum og kortsigtet strategi at afvise samarbejde med Dansk Folkeparti uden om Løkke-regeringen, fastslår Enhedslisten. Foto: Gregers Tycho/Polfoto

Mette Frederiksens første store interview som ny S-leder i morgenaviserne får en kølig modtagelse hos vennerne i SF og Enhedslisten.

Især vækker det forundring, at hun på forhånd klart afviser at lave aftaler om eksempelvis velfærd og bekæmpelse af social dumping med Dansk Folkeparti uden om Løkke-regeringen.

Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted bruger ligefrem ord som 'vanvittigt, skørt og skuffende', efter han har fordøjet søndagens stort anlagte interview, som optakt til mandagens sommergruppemøde hos Socialdemokraterne.

- Det virker helt skørt, at Mette Frederiksen afviser at bruge et muligt flertal i Folketinget sammen med Dansk Folkeparti - hvis ikke Lars Løkke er med i aftalen. Hvis vi og Socialdemokraterne, sammen med Dansk Folkeparti, for eksempel kan danne flertal om at gribe hårdere ind mod social dumping, så er det da vanvittigt ikke at bruge det flertal. Det er da et svigt overfor det flertal af danskerne, som stemte på partier, der vil bekæmpe social dumping, siger han og kalder det besynderligt, at Mette Frederiksen på forhånd siger, at der er flertal i Folketinget, man ikke vil benytte sig af.

SF: Alle stemmer tæller
Heller ikke SF’s formand Pia Olsen Dyhr klapper i hænderne over Mette Frederiksens kolde skulder til Dansk Folkeparti.

- SF er optaget af politik. Det handler om ordentlige forhold for de arbejdsløse. At de ældre får den pleje, de har brug for, og at der er penge nok til kræftbehandlingen på vores hospitaler. Hvis Venstre ikke vil det, men DF gerne vil, så er vi klar til at bruge de stemmer i Folketinget, siger hun og fortsætter.

- For mig er der ikke mandater, som ikke er fine nok til at levere konkrete forbedringer til mennesker i pressede situationer. Jeg vil selvfølgelig teste Dansk Folkeparti hver eneste gang. Fordi jeg er optaget af at skabe bedre forhold for mennesker, der er i klemme. Derfor bruger vi de stemmer, der bakker op om SF’s politik. Det har vi gjort tidligere og det gør vi fremover, siger SF-formanden.

Se også: S-rebeller bakker DF op: Flere penge til dagpengesystemet

Vil isolere DF i blå blok
Men til eksempelvis Politiken fastslår Mette Frederiksen kategorisk, at hun ikke vil lave politiske aftaler med Dansk Folkeparti, medmindre at Venstre også sidder med ved bordet.

- Selvfølgelig skal vi ikke have en situation, hvor DF peger på Løkke, og at Thulesen Dahl så tror, at han kan lave politik med alle mulige andre, siger Mette Frederiksen til avisen.

Dermed vil Mette Frederiksen undgå den situation, at Dansk Folkeparti kan føre blå politik med Lars Løkke - og så fra tid til anden kan pudse den sociale profil af med et par aftaler med rød blok.

Dansk politik - 4. aug. 2015 - kl. 22:13 Tulle frier til Mette F

Dum strategi
Men det er en dum og kortsigtet strategi, som Mette Frederiksen og hendes rådgivere har lagt, mener Pelle Dragsted.

- Hun giver Dansk Folkeparti en let vej ud af det dilemma, som de står i. DF er gået til valg på en anden politik end Lars Løkke, som de har peget på som statsminister. Men nu kan Thulesen Dahl læne sig tilbage og sige; at Socialdemokraterne vil ikke lave aftaler med DF, og derfor må DF altså lave det bedst mulige med Lars Løkke. Så hvis Mette Frederiksens tanke er at udstille DF, så opnår hun det modsatte resultat, siger han.

Ifølge Pelle Dragsted deponerer Mette Frederiksen sin handlekraft hos Lars Løkke og de politiske modstandere.

- Det er et svigt – for eksempel hvis der er et flertal for at forbedre vilkårene for de ældre, men at man så ikke vil bruge det, fordi man ikke vil lave noget med DF uden, at Venstre er med. Så svigter man jo muligheden for at skabe forbedringer, siger han og understreger, at der ved valget i juni blev skabt et massivt flertal af partier, der er i mod nulvækst i det offentlige forbrug.

- Ved ikke at bruge det, så mister vi muligheden for at bruge det flertal til at presse Lars Løkke i en mere social retning. Jeg tror, at mange danskere havde forventet en ny og mere solidarisk linje med den nye S-formand, siger Pelle Dragsted.

86 kommentarer
Vis kommentarer