EL og SF vil ændre lov efter omstridt voldtægtssag

Hvis en pige er bevidstløs af alkohol, kan hun ikke indvilge i samleje, siger partier efter dom om voldtægt

En frifindelsesdom i en sag om gruppevoldtægt, får Enhedslisten og SF til at kræve ændringer på voldtægtsområdet, der ellers lige har fået et gennemsyn af justitsminister Søren Pind (V).

Enhedslistens Pernille Skipper mener sagen, hvor tre unge mænd er frifundet for gruppevoldtægt, fordi kvinden ikke sagde fra, giver grundlag til at overveje en lovændring.

- Det er helt grotesk, hvis lovgivningen kan tolkes sådan, at hvis ikke kvinder aktivt siger fra, så er det ikke voldtægt. Hvis domstolene fastholder, at loven skal forstås sådan, som det er sket i Roskilde Byret, så skal loven laves om, siger hun i en skriftlig kommentar.

Krimi Tre unge frifindes i sag om voldtægt

Også SF's retsordfører Lisbeth Bech Poulsen er uforstående over for dommen, fordi hun er blevet forsikret af justitsminister Søren Pind og en række partier om, at sådanne slags afgørelser ikke længere kan falde.

- Den her sag viser, at vi stadig er der, hvor at man kan blive frifundet ud fra den begrundelse, at der ikke blev sagt fra, siger hun og vil nu stille spørgsmål til ministeren.

Lisbeth Bech Poulsen har tidligere blandt andet stillet forslag om en paragraf for uagtsom voldtægt, men det har ikke haft opbakning i folketingssalen.

I den konkrete dom, der er faldet torsdag ved Retten i Roskilde, er tre mænd på 19, 19 og 18 år blevet frifundet for voldtægtsanklager, efter at de på skift havde samleje med en pige bag en busk til en ungdomsfest i Herfølge i 2014.

Pigen afgav forklaring for lukkede døre, men ifølge anklageskriftet led hun af sukkersyge, og hun var så påvirket af alkohol og manglende insulin, at hun ikke kunne modsætte sig det, drengene var i færd med.

Ifølge forsvarene for de tre anklagede mænd bestod pigens indvilgelse i at have sex i, at hun ikke havde sagt tydeligt nok fra.

Det er denne argumentation for frifindelsen, der får de to retsordførere fra SF og Enhedslisten til at undre sig. Ifølge Enhedslisten repræsenterer det et oldnordisk kvindesyn, at kvinder pålægges skyld for en voldtægt på grund af deres opførsel.

Netop voldtægtsområdet har også haft stor fokus i regeringen, hvor justitsminister Søren Pind i vinter rullede er omfangsrigt eftersyn af voldtægtsområdet ud.

Blandt forslagene var en skærpelse af straffen for voldtægt, og det lovforslag er i lige nu ved at blive behandlet i Folketinget.

Justitsministeren ønsker dog ikke at kommentere på den konkrete sag fra Retten i Roskilde.

25 kommentarer
Vis kommentarer