Annonce:
Annonce:

EL: Refusions-reform er hamrende asocial

Enhedslisten kalder aftalen mellem regeringen og blå blok om nyt refusionssystem for forkvaklet og asocial

Annonce:
Følg Politik

Det er fint nok, at regeringen og den blå blok nu er blevet enige om at ensarte den refusion, som staten giver til kommunerne for at skaffe ledige i job eller uddannelse.

Men det er ikke i orden, at kommunerne om få år skal dække langt størstedelen af udgifterne til indsatsen for de ledige. Det siger Enhedslistens social- og kommunalordfører Finn Sørensen.

- Den omlægning af refusionssystemet, som regeringen har aftalt med DF, V og K er hamrende asocial, siger han.

- Formålet er at øge kommunernes "økonomiske incitament" til at få de arbejdsløse og de syge hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet. Men hvad skal man stille op på Lolland eller mange andre kommuner, hvor der er mange langtidsledige, spørger han.

Med et nye system vil refusionen som udgangspunkt være ens på tværs af ydelser, hvad enten det er arbejdsløshedsdagpenge eller førtidspension.

Annonce:

Og samtidig falder refusionen til kommunerne over tid. Dermed vil kommunerne fremover modtage færre midler gennem refusion fra staten - et tab, der så ifølge aftalen skal modsvares gennem et øget bloktilskud.

Samlet er der tale om en omlægning fra refusion til bloktilskud, som på det foreliggende grundlag skønnes til omkring 7,6 milliarder kroner i 2016 stigende til cirka 16,7 milliarder kroner i 2032.

- Det er fint, at indføre en ensartet refusionsprocent på sociale ydelser. Men efter et år skal kommunen selv dække 80 procent af udgifterne til de arbejdsløse og de langtidssyge.

- Det kan kun føre til, at kommunerne i endnu højere grad siger nej til førtidspension, stopper sygedagpenge, sparer på ressourceforløb og kontanthjælp, siger Finn Sørensen.

- Tankegangen bag omlægningen af refusionssystemet er lige så forkvaklet, som bag regeringens og højrefløjens arbejdsmarkedspolitik i øvrigt. Den oser af mistillid til de arbejdsløse og de syge, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fedte-Frederiksen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: