Elbæk afviser ikke at vælte Thorning

Alternativet afviser ikke et mistillidsvotum, hvis Thorning fører en politik, der strider mod partiets værdier

Det ligger efterhånden ganske fast, at statsminister Helle Thorning-Schmidt - hvis rød blok vinder valget - delvist kommer til at basere flertallet bag en ny regering på det nye parti Alternativet.

Indtil videre har det nye parti afvist at stille krav til statsministeren, og man kunne derfor få indtrykket af, at Helle Thorning-Schmidt ikke nødvendigvis behøver at bekymre sig om at få gennemført dele af Alternativets politik på den anden side af valget.

Det er dog ikke tilfældet. Alternativets formand, Uffe Elbæk, siger lørdag til Altinget, at partiet ikke vil afvise at stemme for et mistillidsvotum til Thorning, hvis hendes politik går imod det nye partis kerneværdier.

- Det kan man da sagtens forestille sig. Det er indtil videre en fiktiv diskussion, men hvis vores værdier bliver udfordret for meget, er vi ikke med. Så enkelt er det, siger Uffe Elbæk til Altinget.

Han fremhæver et eksempel fra 2001, hvor han var med til at få valgt en Venstre-borgmester frem for en socialdemokratisk borgmester i Aarhus, som ellers kun havde haft socialdemokratiske borgmestre siden 1919.

- Den slags beslutninger kræver da noget. Jeg er ikke bleg for at stå ved, hvad der er den rigtige løsning og bruge min position til det. Men det er bare ikke det, der er udgangspunktet, siger Uffe Elbæk.

Han siger i øvrigt til Altinget, at han synes, at tonen i den igangværende valgkamp har været beskæmmende, når debatten har drejet sig om flygtninge.

- Danmark bør gå med i en fælles asylpolitik. Det vil jeg helt klart anbefale. Vi bliver nødt til i fællesskab at finde ud af, hvordan vi fordeler de der flygtningekvoter, siger Uffe Elbæk.

51 kommentarer
Vis kommentarer