Elbæk presser Mette F: Vil ikke være sidekick

Alternativets nærmeste allierede i værdikampen er Enhedslisten, De Radikale og SF, viser Elbæks værdikompas

Følg Politik

Det gamle politiske kompas er gået i stykker. Derfor er der behov for at opstille et nyt. Det mener Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.

På partiets landsmøde i Odense fremlægger han et nyt værdipolitisk kompas. Med brug af fire farver sætter han tydeligt billede på afstanden mellem Alternativet og rød bloks største parti, Socialdemokratiet.

Alternativet er i 'grøn blok' med Enhedslisten, De Radikale og SF, der alle har sætter klimaet højt. Elbæk placerer til gengæld Socialdemokratiet i 'gul blok' med Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative.

Den gule blok udgøres ifølge Elbæk af de kulturkonservative partier som ønsker status quo og vil forsvare nationalstaten.

- Journalisterne spørger, hvem vi vil pege på. Men hvem peger Mette Frederiksen egentlig på? Det bliver mere og mere interessant at få svar på, siger Uffe Elbæk.

Han henviser til, at Socialdemokratiets formand i de seneste måneder er rykket stadig tættere på DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Alternativet går efter borgmesterpost i København

Stjernepar
De to partiformænd har sammen blokeret flere dele af regeringens økonomiske politik. De har givet fællesinterview, og i denne uge var de begge til 3F's stort anlagte møde om pension.

- Der er nærmest blevet dannet et stjernepar i dansk politik. Der er virkelig gået forår i den. Det er fair, at man bliver forelsket. Forelskelsen kan man holde kørende længe - og måske bliver den til et ægteskab.

- Men alle os andre - er vi så bare et sidespring?, lyder det fra Uffe Elbæk til store klapsalver fra de fremmødte partifæller.

Fra scenen i Odense fastslår Uffe Elbæk igen, at Alternativet ikke vil pege på Mette Frederiksen som statsminister, før man er enige om den politiske retning:

- Vi har lyst til at diskutere politik, før vi diskuterer navne. Vi vil vide, om vi kigger ud af det samme politiske vindue.

Ballade hos Elbæks tropper: Storsponsors søn smidt på porten

Hvem peger Mette F på?
Elbæk lægger ikke skjul på, at han er ved at være træt af journalisternes spørgsmål om, hvem Alternativet vil pege på, hvis man ikke peger på S-formanden. Vil det så blive en borgerlig statsminister? Nej, fastslår Elbæk.

Han forsøger i stedet at vende spørgsmålet om:

- Vi vil ikke opfattes som sidekick. Så derfor: Hvem peger Mette Frederiksen på?

Selv om han placerer S i en helt anden blok end EL, AL, SF og R, så tror han dog fortsat på, at man kan nå hinanden:

- Efter 15 måneder har vi haft vores første fælles frokostmøde. Her var bæredygtighed en fælles dagsorden for partierne. Nu skal vi have et nyt møde i næste måned.

Oppositionspartierne skal langt dybere ned i de politiske emner i de kommende måneder, før regnskabet kan gøres op, lyder budskabet fra Odense.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+