Annonce:
Annonce:

Elevator-Ole fortsætter årelang ensom kamp

Danmarks gamle elevatorer har en utrættelig forkæmper i LA's Ole Birk Olesen - onsdag krævede han ministersvar

I årevis har Ole Birk Olesen kæmpet mod en regelændring, der skal skærme ældre elevatorer med plader. Foto: Jonas Olufson
I årevis har Ole Birk Olesen kæmpet mod en regelændring, der skal skærme ældre elevatorer med plader. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Politik

Onsdag måtte beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) tage tid ud af kalenderen for i et samråd at svare på spørgsmål om gamle elevatorer og regler om, at de af sikkerhedsgrunde skal dækkes med plader.

For Liberal Alliances Ole Birk Olesen har i årevis kastet sig fuldtonet ind i et voldsomt parlamentarisk defensorat for smukke, gamle elevatorer. En kamp, han står noget alene med.

Det kan ligne en lille sag, men Ole Birk Olesen siger, at der er principper på spil, der er værd af kæmpe for.

Principper
- Jeg indkalder til samråd på grund af principper. Lønmodtagere og arbejdsgivere i Arbejdsmiljørådet er blevet enige om at pålægge ejere af gamle elevatorer at dække dem med plader og dermed en udgift.

Annonce:

- Der er ingen tal for, at de gamle elevatorer, der har deres egen charme og stil, udløser ulykker. Så kan det passe, at man skal lave en regelændring, bare fordi arbejdstager og arbejdsgiver er enige om det? Det princip vil jeg gerne udfordre ministeren på, siger Ole Birk Olesen.

Kampen mod, at gamle elevatorer skal pladedækkes, har Ole Birk Olesen nu ført i flere år. Helt tilbage i 2021 afkrævede han daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) svar.

- Hvad vil ministeren gøre for at redde gamle, smukke elevatorer fra skamfering af Arbejdstilsynets regler om inddækning? spurgte han i Folketingssalen.

Ole Birk Olesen har ført kampen for de gamle elevatorer både i Folketinget og i medierne. Foto: Jens Dresling
Ole Birk Olesen har ført kampen for de gamle elevatorer både i Folketinget og i medierne. Foto: Jens Dresling
 

Hummelgaard var ikke til at hugge og stikke i. Det var Ane Halsboe-Jørgensen heller ikke onsdag:

- Elevatorer findes typisk steder, hvor mange har deres gang. Derfor er det vigtigt, at der er højt sikkerhedsniveau, så hverken børn eller vokse kommer til skade.

Annonce:

- På grund af spørgerens (Ole Birk Olesen, red.) spørgsmål blev Arbejdsmiljørådet i 2022 indkaldt for at vurdere, om reglerne havde den rigtige balance mellem sikkerhed og fastholdelse af den arkitektoniske herliighedsværdi. Det var de enige om, de havde. Jeg har derfor valgt at fastholde reglerne, sagde hun.

Ikke pænt
Man kan mistænke Ole Birk Olesen for selv at bo i en opgang med en flot, gammel elevator, som han ikke synes skal dækkes med plader.

Adspurgt om det har sin rigtighed, svarer Ole Birk Olesen:

- Jeg har også en flot elevator hjemme i min egen opgang. Og jeg synes ikke, det er pænt, at der skal plader omkring den.

- For de gamle elevatorer har deres egen charme og egen stil. Det synes jeg ikke, at man skal stille krav om at ændre, blot fordi det vil skæppe i kassen i elevatorbranchen.

Men han understreger, at det ikke er for hans egen skyld, at han kæmper så indædt en kamp i Folketinget.

- Det gør jeg på vegne af alle, der har gamle, flotte elevatorer i de byer i Danmark, hvor de findes. Og på grund af principperne.

- Er det ikke at spilde ministerens tid at indkalde til samråd om så lille en sag?

- Det er ministeren, der har besluttet, at de her regler skal gennemføres. Så hvis tid skulle man ellers bruge på det?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: