Elever skal trækkes i SU'en når de pjækker

Undervisningsminister Merete Riisager vil gøre op med gymnasieelevernes fravær, som hun mener er alt for højt på landsplan

Der er alt for meget pjæk og fravær på de danske gymnasier. Det mener undervisningsminister Merete Riisager.

Derfor vil ministeren nu præsentere fem konkrete initiativer, som skal sætte en stopper for elevernes lyst til at skippe undervisningen og blive hjemme. Det skriver Jyllands-Posten.

Initiativerne kommer fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), og de skal forpligte alle gymnasier til mere målrettet at sætte ind over for fraværet.

- Der er et alt for højt fravær på ungdomsuddannelserne. Det er simpelthen skredet, og det går ud over studiekulturen og det faglige niveau. Det er et sygdomstegn, der skal bekæmpes, siger Merete Riisager.

Konkret vil ministeren administrativt fra næste skoleår gennemføre, at alle gymnasier ensartet registrerer, når eleverne ikke kommer til timerne.

Hvert enkelt gymnasium skal desuden obligatorisk sætte et mål for, hvor meget elevernes fravær skal nedbringes, og fraværet skal offentliggøres på gymnasiernes hjemmesider.

Ministeren vil også skærpe ministeriets tilsyn med gymnasiernes håndtering af fraværet.

Endelig vil hun udsende et brev, hvori hun understreger, at et gymnasium som minimum skal gribe ind, hvis en elev har et fravær på 15 procent. Heri vil hun også indskærpe muligheden for at fratage eleven SU.

Merete Riisager understreger, at grænsen "langtfra" betyder, at det generelt er acceptabelt at have et fravær på 15 procent.

- Bruger man sin uddannelse som et værested eller møder man ikke op, så er man selvfølgelig heller ikke berettiget til SU. Det er klart, fastslår Merete Riisager.

Vil ikke bruge SU som gulerod
Det er Socialdemokratiet imod muligheden for, at elever kan blive trukket i deres SU, hvis deres fravær er for højt.

- Vi tror ikke på, at det er den rigtige løsning. Det er en kultur, der skal ændres ude på skolerne. Det er skolerne lokalt, der skal finde ud af, hvordan kulturen skal ændres, så man får nedbragt sygefraværet, siger undervisningsordfører Annette Lind (S).

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, kan godt se nogle fordele i en mere ensartet registrering af fravær. Det må bare ikke føre til mere bureaukrati, fastslår hun.

Muligheden for at trække gymnasieeleverne i SU er et af de "hårde værktøjer" at tage i brug, mener Anni Matthiesen.

- Men hvis man som ung melder sig til en ungdomsuddannelse, så får man muligheden for at få SU. Så er det ensbetydende med, at man skal møde op til timerne for at få den ydelse, siger hun.

Både Venstre og Socialdemokratiet mener, at det er nødvendigt at have øje for, hvorfor eleverne pjækker.

- Der kan være unge mennesker, der har ondt i livet og har brug for hjælp, fordi de måske er havnet i noget skidt, siger Anni Matthiesen.

Hun nævner blandt andet psykologhjælp og hjælp til at håndtere stress som noget, der kan være med til at nedbringe fravær.

Annette Lind er på samme linje.

- Vi vil se på, hvorfor man har fravær. Det kan være fordi, man er kronisk syg eller har andre problemer, der skal afhjælpes, siger hun.

- Hvis det er pjæk, skal man i skole. Men at fratage SU'en er ikke nogen god idé.

40 kommentarer
Vis kommentarer