Ellemann dropper paven: Fedter for landmændene i stedet

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) dropper et eksportfremstød til Rom med kronprinsparret til fordel for et årligt delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer. Det møder stor kritik fra fødevareordfører

Jakob Ellemann-Jensen slog fast, at han er miljøminister frem for fødevareminister, da han overtog embeddet. Foto: Jens Dresling
Jakob Ellemann-Jensen slog fast, at han er miljøminister frem for fødevareminister, da han overtog embeddet. Foto: Jens Dresling
Følg Politik

Når Jakob Ellemann-Jensen (V) i dag, onsdag, tager til delegeretmøde hos erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, er det altså ikke, fordi han ikke har andet at tage sig til.

Miljø- og fødevareministeren dropper nemlig et eksportfremstød til Rom sammen med kronprinsparret, hvor der skal blandt andet drøftes løsninger på klimaforandringer og hilses på paven.

Det valg er noget, der møder stor kritik fra Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup.

- Synderegisteret over Venstres og regeringens miljøsyndere er bekymrende lang, og ministeren kunne måske med fordel have brugt en eftermiddag i Pavens skriftestol. Eller endnu bedre: I ægte grønt samvær med Socialdemokratiet i Folketinget. Der er nok at tage fat på, siger han til Ekstra Bladet.

Bekender kulør
Jakob Ellemann-Jensen har ellers slået sig op på at ville sætte miljøet først i sit arbejde som miljø- og fødevareminister.

- Nu overtager jeg posten her i ministeriet for miljø og fødevarer - i den rækkefølge. Jeg antager, at det er derfor, man har skrevet det sådan på brevpapiret, sagde han, da han blev udnævnt som minister i maj i år.

Men det er bare tomme ord, mener Socialdemokratiets fødevareordfører.

- Man må da sige, at den såkaldte 'grønne' minister Jakob Ellemann bekender kulør, og den er ikke grøn. Sagen her afslører jo, at det er vigtigere for ham og regeringen at være til komsammen med landbrugets lobbyister end at være i folketingssalen og svare på spørgsmål om regeringens temmeligt flossede grønne profil, siger Simon Kollerup.

Simon Kollerup havde nemlig stillet et §20-spørgsmål til statsministeren om sammenlægningen af Miljøministeriet og Fødevareministeriet, der skulle besvares ved onsdagens spørgetid. Statsministeren siger, at spørgsmålet skal stilles til miljø- og fødevareministeren, da han er den vedkommende minister. Men det er heller ikke muligt for miljø- og fødevareministeren at besvare spørgsmålet, da han jo er til delegeretmøde i Herning.

Hvis Ellemann-Jensen havde prioriteret paven eller spørgsmålene i Folketingssalen, havde det dog ikke betydet, at der havde manglet en repræsentant fra Venstre, der traditionelt set er kendt som landmændenes parti.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal nemlig holde åbningstalen sammen med miljø- og fødevareministeren. Derudover holder integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg også afsluttende oplæg torsdag, når mødet slutter.

Lige nu turnerer miljø- og fødevareministeren i landmandskredse med et oplæg, hvor han præsenterer intet mindre end 16 håndsrækninger til landbruget siden 2015. De tæller blandt andet et farvel til PSO-afgiften, vildsvinehegn og tørkepakke.

Det viser et en artikel fra avisen LandbrugNord.

Ellemann: Det er en tradition
Miljø- og fødevareministeren ser i modsætning til Simon Kollerup ikke noget problem i, at han dropper paven.

- Hvorfor prioriterer du et årligt delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer frem for et eksportfremstød med både kronprinsparret og paven?

- Der er en lang tradition for, at landbrugets minister også deltager i Landbrug & Fødevarers delegeretmøde, så det gør jeg selvfølgelig også.

- Det er jo så ærgerligt, at selv jeg kan ikke være to steder på en gang.

- Så delegeretmøde er bare vigtigere end kronprinsparret og paven?

- Nej, men det er måske nemmere at finde en afløser til at tage til Rom. Hvis ikke jeg havde været til delegeretmøde, så havde I nok lavet en historie om det.

- Både statsministeren og udlændinge- og integrationsministeren kommer også til mødet. Så det er ikke, fordi regeringen ikke havde været repræsenteret, hvis du ikke kommer.

- Men jeg er den eneste, der er fødevareminister.

- Du har sagt, at du er miljø- og fødevareminister i den rækkefølge, men viser du ikke det modsatte ved at prioritere landmændene før et eksportfremstød, hvor løsninger på klimaforandringer blandt andet skulle have været diskuteret?

- Det mener jeg ikke, det er. Det ene udelukker ikke det andet. Jeg er miljø- og fødevareminister i den rækkefølge, men det ene udelukker ikke det andet. De er hinandens forudsætninger, og det har jeg også tænkt mig at sige nogle lyde om i dag, slutter ministeren.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind