Ellemann vil optrappe kampen mod unges misbrug af hash

Danske unge har fjerdeplads, når det gælder rygning af hash, viser EU-undersøgelse. Ministeren er ikke stolt

Danmark skal optrappe kampen mod unges misbrug af hash, mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

EU's nye narkorapport, der er offentliggjort tirsdag, viser, at hashmisbrug er et stigende problem i hele Europa, og at flere end hver sjette dansker mellem 15 og 34 år har røget hash inden for det seneste år.

Det placerer Danmark på en fjerdeplads blandt de europæiske lande, der indgår i opgørelsen.

- Den placering kan vi mildt sagt ikke være stolte over, siger Karen Ellemann.

Der skal både sættes ind med mere forebyggelse og bedre behandling, mener ministeren, der roser mange skoleledere for at have indført, hvad hun kalder klar nultolerance over for narkomisbrug.

- Nogle af skolelederne går endda så vidt, at de indfører test af eleverne for at finde ud af, om de er påvirket af narko. Det synes jeg, er rigtigt, og det er stærkt, siger Karen Ellemann.

- Jeg ser gerne, at enhver skoleleder tager lederskab og siger, at de ikke vil acceptere, at der er et hashmisbrug eller et narkomisbrug, siger hun.

Hun siger, at Danmark skal sætte tidligt ind, når børn og unge kaster sig ud i et stofmisbrug og desuden blive bedre til at hjælpe dem, der er i behandling, ud af deres misbrug.

- Når et ungt menneske møder op til behandling, så er det et råb om hjælp. Den hjælp skal vi blive bedre til at give, og derfor er det et af regeringens ti nye sociale mål, at flere skal få en reelt positiv effekt ud af stofmisbrugsbehandlingen, siger Karen Ellemann.

Hun siger, at indsatsen allerede er i gang, og at der i den seneste aftale om fordeling af penge fra satspuljen blev afsat 54,3 millioner kroner til at udbrede effektive behandlingsmetoder til flere kommuner.

Desuden er der afsat næsten 100 millioner kroner til at støtte en omlægning af den kommunale indsats for udsatte børn og unge, så den fokuserer mere på en hurtig forebyggende social indsats.

19 kommentarer
Vis kommentarer