Én deltidsansat skal kontrollere tobakssalg i hele landet

Der er afsat 0,7 årsværk til at kontrollere salg af alkohol og tobak i alle landets butikker

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har måttet fortælle sundhedsudvalget, at der kun er én person til at kontrollere landets tobakssalg. Arkivfoto: Olivia Loftlund
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har måttet fortælle sundhedsudvalget, at der kun er én person til at kontrollere landets tobakssalg. Arkivfoto: Olivia Loftlund
Følg Politik

Ved Folketingets åbning truede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) de butikker, der ulovligt sælger tobak til mindreårige, med bål og brand.

- Forhandlere kan risikere kontrol og store bøder, hvis de bliver taget i at sælge til mindreårige, advarede ministeren i oktober.

Men den omtalte kontrol af alle butikker i hele landet skal foretages af mindre end én fuldtidsstilling, skriver Berlingske onsdag.

Helt præcist er der afsat 0,7 årsværk i en deltidsstilling til at kontrollere salg af både alkohol og tobak til mindreårige i alle landets butikker.

Det fremgår af et svar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby til Folketingets Sundhedsudvalg, skriver Berlingske.

Ifølge Dansk Erhverv er der cirka 5000 butikker i Danmark, som sælger tobak, og dertil kommer restaurationsbranchen.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, der stillede spørgsmålet til sundhedsministeren, er overrasket over svaret.

Hun kalder forslaget om kontrol for 'symbolsk'.

- Vi synes, at det er meget, meget lidt at sætte af til kontrol af salg af tobak til mindreårige. Der er en risiko for, at et ellers godt forslag ikke får nogen som helst betydning, fordi der reelt ikke vil være nogen kontrol, siger hun til Berlingske.

- Man laver et forslag, som bliver meget symbolsk, og det er en skam, for vi har set rigtig mange eksempler og har god dokumentation for, at forbuddet mod at sælge til mindreårige bliver brudt i meget stor stil, siger sundhedsordføreren.

Butikker, der ikke overholder loven og sælger tobak til mindreårige, risikerer at miste deres licens og få bøder på op til 40.000 kroner. Det fremgår af regiringens lovpakke fra oktober.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
BREAKINGBREAKING
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind