En rigtig møgsag: KL melder tidligere ansat til politiet

Tidligere højtstående KL-medarbejder politianmeldt i sag om dyre kontorartikler og afregning af rejser

Kommunernes Landsforening nye hovedsæde i København. KL er en interesse- og medlemsorganisation for de 98 kommuner i Danmark. Alle danske kommuner er medlem af KL. KL består af en politisk ledelse og ca. 400 medarbejdere. Foto: /ritzau/ Torben Åndahl
Kommunernes Landsforening nye hovedsæde i København. KL er en interesse- og medlemsorganisation for de 98 kommuner i Danmark. Alle danske kommuner er medlem af KL. KL består af en politisk ledelse og ca. 400 medarbejdere. Foto: /ritzau/ Torben Åndahl

Kommunernes Landsforening (KL) har politianmeldt en tidligere højtstående medarbejder i organisationen.

Det drastiske skridt kommer oven på det, KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe, selv har kaldt en rigtig ’møgsag’.

En sag, der handler om et stort overforbrug hos den pågældende medarbejder på KL’s regning.

Den tidligere KL-ansatte er beskyttet af navneforbud, så det er sparsomt, hvad Kristian Wendelboe kan fortælle om politianmeldelsen.

- Vi kan bekræfte, at vi har politianmeldt en tidligere medarbejder, og at det er sket i midten af september. Men vi kan under ingen omstændigheder redegøre for, hvad politianmeldelsen indeholder.

- Grunden til, at det sker i midten af september, er, at vi der får nogle nye oplysninger, lyder det fra KL-direktøren.

Da navneforbuddet blev behandlet i retten, oplyste anklageren, at anmeldelsen blandt andet bunder i sager om køb af luksus-kontorartikler samt rejseafregninger. Eksempelvis har den tidligere KL-medarbejder ifølge anmeldelsen modtaget diæter på fridage.

Luksus for skattekroner
Oplysningen om politianmeldelsen falder sammen med, at en TV2-dokumentar tirsdag aften opruller møgsagen i KL.

Her bliver det beskrevet, at den tidligere ansatte har købt dyre kontorartikler til sig selv samt hele sin afdeling.

I TV2-dokumentaren bliver det ligeledes beskrevet, at den tidligere KL-ansatte har været på en række weekendrejser på landsforeningens regning.

Rejser, der eksempelvis er gået til Berlin, Amsterdam Stockholm og Paris med hotelovernatninger for op til 4000 kroner pr. nat.

Undervejs er det blevet til dyre middage. Eksempelvis med kaviar til 300 kr. pr. person, som KL har betalt samtidig med, at den tidligere medarbejder ifølge dokumentaren har hævet skattefri diæter til udgifter.

- Man kan ikke få begge dele samtidigt. Det er ulovligt, siger Ole Aagesen, ekstern lektor i skatteret på CBS, i TV2 dokumentaren.

KL med direktør Kristian Wendelboe i spidsen har meldt en af sine 400 ansatte til politiet. Ifølge anklager drejer sagen sig bl.a. om rejseafregninger Foto: Gregers Tycho/Ritzau
KL med direktør Kristian Wendelboe i spidsen har meldt en af sine 400 ansatte til politiet. Ifølge anklager drejer sagen sig bl.a. om rejseafregninger Foto: Gregers Tycho/Ritzau
 

Den tidligere KL-medarbejder, som for nyligt blev politianmeldt, har angiveligt tidligere udvist lemfældig omgang med KLs penge..

Det fremgår af en indberetning fra en medarbejder, som advarede direktionen tilbage i 22. oktober 2016, og som TV2 er i besiddelse af.

Allerede tilbage i juni 2013 blev den ansatte taget i at købe to computere - på KL’s regning - og give dem til sine børn ifølge indberetningen.

Computerne havde en værdi på godt 20.000 kroner og blev bogført som om, de var stillet til rådighed for to projektansatte.

Den KL-ansatte købte også et sæt høretelefoner til 1000 kr. til sit barn for skattekroner ifølge indberetningen.

Efter et møde med blandt andre Kristian Wendelboe slap KL-medarbejderen med en skriftlig advarsel.

– Administrerende direktør i KL, Kristian Wendelboe, du har selv kaldt det for en rigtig ’møgsag’. Hvordan kunne det komme så vidt?

– Det spørger jeg også mig selv om. Dels gik jeg ud fra, at vi havde et skærpet fokus på lige præcis den her del af huset. Dels havde jeg en forventning om, at hvis nogen opdagede noget, der var uden for reglerne, så reagerede de. Jeg havde ønsket, at der var nogen i systemet, der undervejs havde råbt op.

Allerede i 2013 bliver I gjort opmærksom på mistænkelige forhold. Hvorfor indleder I ikke en undersøgelse der?

– Jeg kan ikke kommentere disciplinære relationer, når de er mere end to år gamle. Men jeg kan sige, at jeg selv har haft en forventning om, at der har været en skærpet opmærksomhed siden 2013. Jeg kan konstatere, at ingen har set noget, som var ved siden af reglerne – eller også har de i hvert fald ikke sagt noget.

Men alarmklokkerne ringede ikke hos dig allerede i 2013?

– Jo, det gjorde de da. Vi besluttede også, at der skulle være skærpet opmærksomhed om den her del af huset. Det gik jeg så ud fra, at der var. Det er klart, at når man ser tilbage, tænker man: Hvordan kunne det ske? Det er bare ikke en sag, som en organisation som vores kan ønske sig – overhovedet.

- Der er ikke nogen, der er mere ked af det, der er foregået, end jeg.

I TV2-dokumentaren bliver der tegnet et billede af, at visse steder i KL nærmest har været et tag-selv-bord...

– Det er ét sted, hvor det her er foregået. Vi har lavet ganske mange interne undersøgelser i forbindelse med det her. Vi har rodet bilag igennem, og vi har lavet stikprøver i huset for at se, om der spor af noget tilsvarende andre steder. Vi har ingenting fundet udover dette ene sted, og der har vi skiftet ledelsen ud. Man kan aldrig garantere, at sådan noget ikke sker igen, men vi føler, at sandsynligheden for det er blevet meget mindre, siger Kristian Wendelboe.

KL-boss og kæresten skulle til Rio

Kristian Wendelboe tjener 2,2 millioner kroner om året plus pension. Det er mere end statsministeren, men alligevel skulle KL betale for, at den administrerende direktør skulle til OL i Brasilien i 2016.

KL-direktøren var ifølge TV2 dokumentaren blevet inviteret til Rio de Janeiro af Dansk Idrætsforbund, men KL skulle stå for udgifterne.

Turen ville umiddelbart koste 77.374 kroner, viser en faktura fra april 2016. Det er der dog umiddelbart intet i galt med ifølge KL.

’Det er i overensstemmelse med KL’s praksis, at den administrerende direktør deltager i den form for repræsentation’, lyder svaret fra KL i TV2’s dokumentar.

Skattekroner skulle også betale for, at Kristian Wendelboes kæreste kunne komme med på turen. Også her var alt efter KL-bogen.

’Og at KL afholder rejseudgifter for både den administrerende direktør og ledsageren’.

To uger senere aflyste Kristian Vendelbo rejsen.

- Jeg blev gjort opmærksom, hvad de flybilletter kostede. Det signal ville jeg bare ikke sende til organisationen, siger KL-direktørenn til Ekstra Bladet.

Det betød, at KL måtte betale 7000 skattekroner for at aflyse billetterne til Brasilien og få det oprindelige beløb tilbage.

Dansk Idrætsforbund oplyser, at KL-direktøren blev inviteret til Brasilien, fordi 'KL og de danske kommuner er nogle af DIF’s vigtigste samarbejdspartnere i det daglige'.

'Vi samarbejder om idrætsfaciliteter, sundhed, integration mv. DIF bruger OL til at vise, hvad DIF-idrætten blandt andet har brugt de seneste fire år på, og så er det en god anledning til at få DIF’s vigtigste samarbejdspartnere i tale', oplyser idrætsforbundet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen