Endnu en magtkamp i blå blok: Bertel truer Pias drøm

Vreden vokser i Dansk Folkeparti over Venstre-veteranen Bertel Haarders formandshåb, og over at Pia Kjærsgaard ikke er blevet tilbudt posten som formand for Folketinget

(Foto: Philip Davali)
(Foto: Philip Davali)

De vader i magtkampe i den borgerlige lejr. Også om fordelingen af posten som Folketingets formand.

Først gjorde Lars Løkke DF rasende ved ikke straks efter valget at tilbyde Pia Kjærsgaard posten som Folketingets formand, som Ekstra Bladet tidligere har skrevet.

Nu vokser vreden hos folkepartisterne til nye højder, efter at det under forhandlingerne har stået mere og mere klart for dem, at dele af Venstres folketingsgruppe ikke kan acceptere eller agter at stemme for Pia Kjærsgaard som formand.

Det er ellers indlysende for DF, der blev det største parti i blå blok, at posten bør gå til partimoderen.

Sådan lyder det fra et ledende medlem af Dansk Folkeparti oven på den sidste uges regeringsforhandlinger med Lars Løkke Rasmussen.

Men her er Bertel Haarders navn blevet ved med at poppe op.

- Der er to personer, der har været helt voldsomme i det her forhandlingsforløb.

Den ene er Anders Samuelsen om topskatten, og den anden det er Bertel Haarder om den formandspost, siger DF'eren til Ekstra Bladet.

Regning skal betales Bertel Haarder skal ikke regne med at kunne hente hjælp i Dansk Folkeparti med sine formandsambitioner: - Når man turer sådan frem, så er der ofte en regning, der skal betales. Vi kan ikke stå bag Bertel Haarder som formand. Det må være den lærestreg, han får. Han gør det svært for sig selv på den måde her, siger DF'eren.

Hvis det ender med uenighed mellem DF og Venstre om formandsposten, er der to umiddelbare scenarier: Enten skal blå blok hoste op med endnu en formandskandidat, som de fire partier kan enes om, eller også kan Dansk Folkeparti vælge at støtte et andet præsidiemedlem som formandskandidat.

Eksempelvis kunne det være Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen.

Selv om det scenarie er usandsynligt, udelukker det centrale DF-medlem ikke muligheden: - Det er ikke til at sige. I første omgang arbejdes der på Pia Kjærsgaard som formand.

Hvad der derefter sker, må vi se.

51 kommentarer
Vis kommentarer