Annonce:
Annonce:

Eneste i Norden: Dropper topmøde

Mens de øvrige nordiske miljøministre deltog i topmøde i Egypten, så prioriterede Venstre-minister anderledes. Ikke for smart, lyder kritikken

Jakob Ellemann-Jensen er lidt for optaget af at blvie optaget på film, mener socialdemokrat. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Jakob Ellemann-Jensen er lidt for optaget af at blvie optaget på film, mener socialdemokrat. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Alverdens FN-lande mødes i disse dage til topmøde i Egypten for at bevare forskelligheden i klodens natur.

Men den danske minister for natur og miljø er ikke med, når ministre, organisationer og erhvervsledere fra næsten 200 lande forsøger at finde løsninger på jordens faldende mangfoldighed i dyr og planter. Den såkaldte biodiversitet.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har nemlig valgt at blive hjemme fra topmødet med navnet COP 14: Konference om biologisk diversitet.

Alene om at blive hjemme
Og det falder de grønne organisationer og oppositionspartierne for brystet.

- Vi står midt i biodiversitetskrise, hvor vi ikke i de sidste 65 millioner år har oplevet, at så mange dyr forsvinder.

- Det er et sindssygt vigtigt problem, som ministeren ikke tager alvorligt, siger Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

Annonce:

Lignende kritiske toner lyder der ifølge Altinget fra WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening.

Jakob Ellemann-Jensen er da også den eneste miljøminister i Norden som har valgt topmødet fra. Både Norge, Sverige og Finland har sendt toppen af kransekagen.

- I Egypten har vi muligheden for at bestemme, hvordan hensynet til biodiversiteten kan blive integreret i alle hjørner af samfundet. Tabet af biodiversitet har ikke været ligeså højt på dagsordenen som klimaforandringerne, men problemerne er tæt forbundet. Til syvende og sidst er det et spørgsmål om, hvordan vi deler vores ressourcer og bevarer Jorden levedygtigt for os alle, udtaler Kimmo Tiilikainen, der er Finlands minister for miljø, energi og boliger.

Kan ikke være to steder
Over for Altinget udtaler Jakob Ellemann-Jensen i en skriftlige kommentar:

- Jeg kan ikke være to steder på én gang, og det har ikke været praktisk muligt at få til at gå op med øvrige forpligtelser.

Annonce:

Men den forklaring er bare for tynd, mener Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen.

- Vi har brug for, at han er til stede. At Danmark trækker i en grøn retning. Det er skuffende at ministeren ikke vælger at deltage, siger han.

For meget photoshoot
Miljøordføreren er især fortørnet over, at Jakob Ellemann-Jensen kan finde tid til at promovere en ny naturkanon, hvor tolv natursteder i landet fremhæves som særligt skønne.

- Ministeren har tid til at tage rundt i Danmark og sætte skilte op og sige, at vi nu har fået en naturkanon.

- Hvis man som minister vil have taget fine billeder ude i naturen, så skal man altså også tage afsted til de vigtige internationale møder.

- Jeg så gerne, at ministeren brugte lidt mindre tid på photoshoot. Og lidt mere tid for at kæmpe for naturen i forhandlinger, hvor man kan gøre en forskel, siger Christian Rabjerg Madsen.

Annonce:

- Men Danmark har jo sendt en delegation til Egypten. Kan gode embedsfolk ikke kæmpe for danske interesser?

- Det er fint, at der er embedsfolk afsted. Men hvis man for alvor skal have indflydelse i de her topforhandlinger, kræver det, at ministeren er til stede. Der kan man altså ikke sende en stedfortræder, siger han.

Ekstra Bladet rapporterede tidligere på måneden, hvordan Jakob Ellemann-Jensen droppede et møde med paven for i stedet at deltage ved et stormøde for landsmænd.

Herunder en fotoreportage fra Jakob Ellemann-Jensens tur til Molsbjerge ved Ebeltoft, hvor han i tirsdags sammen med bl.a. Frank Erichsen, der er kendt som Bonderøven, præsenterede de 12 danske naturperler, som er kommet med i Danmarks Naturkanon.

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix)

 

 

 

 

 

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: