Engell: Burkaforbud splitter blå blok til atomer

Et burkaforbud er på vej. Spørgsmålet er bare, hvornår og i hvilken form, siger Ekstra Bladets politiske kommentator. Beslutningsforslag om burkaforbud fremsættes i dag

Burkaen er tilbage i dansk politik. Foto: AP
Burkaen er tilbage i dansk politik. Foto: AP

Burkaen spøger igen i dansk politik.

Et forbud mod den heldækkende muslimske klædedragt er atter på dagsordenen, når Dansk Folkeparti i dag, onsdag fremsætter et nyt beslutningsforslag i Folketinget.

Regeringen er imidlertid dybt splittet i spørgsmålet, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell.

- I første omgang vil Løkke lade tiden arbejde for sig, fordi det her er en sag, der splitter hele den blå lejr til atomer til atomer. Det kan være svært at få alle blå MF’ere til at stemme samme vej om forbuddet, siger Hans Engell.

Hos de konservative er holdningen, at burkaen skal forbydes. LA er imod, mens Venstre er dybt splittet internt i spørgsmålet.

Alligevel er et forbud efterhånden uundgåeligt, vurderer Hans Engell.

- Men der kommer formentlig et forbud snart. Og det gør der, fordi der er så stærke kræfter i spil, som arbejder på et forbud i både Venstre og hos de konservative. Det vil være et kæmpe nederlag, hvis denne sag bare falder på gulvet for burkaforbudstilhængerne. Så det her handler mere om, hvilken form og udgave et forbud kommer i, end om det kommer, lyder det fra Hans Engell.

Se også: Bravo Mette Gjerskov: Kvinder skal have ret til at gå med burka

Se også: Socialdemokratiet afventer regeringens træk om burkaforbud

Et forbud mod den kontroversielle klædedragt drejer sig imidlertid også om signalstyrke i integrationsdebatten, mere end om at forbyde en bestemt slags tøj, mener Hans Engell.

- Det er jo ikke fordi man bliver trampet ned af burkaklædte kvinder på gader og stræder i Danmark.

Ifølge Hans Engell kan sagen ende med at blive endnu et nederlag for Liberal Alliance, der står stærkt på den personlige frihed til at iklæde sig det tøj, man ønsker.

- Den her sag giver LA store vanskeligheder. Og det kan sagtens blive en sag, hvor Liberal Alliance kommer til at æde sine ord igen. Omvendt kan det også ende, som Naser Khader (K) har foreslået, med at folketingsmedlemmerne bliver fritstillet til at stemme, som de vil. Men det kræver selvfølgelig at i hvert fald ministerholdet stemmer samme vej, siger Hans Engell.

Se også: Konservative vil presse regeringen til burkaforbud

Også hos Socialdemokratiet giver burkaforbuddet hovedpine. Så sent som tirsdag aften har Mette Gjerskov bekendtgjort, at hun mener, kvinder har ret til at bære burka.

Udmeldingen har fået partiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, til at slå fast, at Socialdemokratiet vil afvente regeringens stillingtagen til burkaspørgsmålet.

Og det er der en helt bestemt grund til, siger Hans Engell:

- Socialdemokratiet vil lade regeringen og Lars Løkke stege i deres eget fedt på denne sag. Så længe, regeringen ikke kan blive enige, har S ikke travlt med at melde noget ud.

Skal tørklæde forbydes?

Se resultat

Skal tørklæde forbydes?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen