Engell: Der kommer snart folketingsvalg

Ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator peger alt i retning af, at danskerne skal til folketingsvalg i oktober

Lars Løkke Rasmussen har lagt en helhedsplan frem, der ikke svinger særlig godt med de øvrige blå partier. Nu kan det betyde valg. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Lars Løkke Rasmussen har lagt en helhedsplan frem, der ikke svinger særlig godt med de øvrige blå partier. Nu kan det betyde valg. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Rygterne om et dansk folketingsvalg allerede på denne side af jul har floreret på Christiansborgs gange siden Venstres præsentation af helhedsplanen i slutningen af august.

Det skriver Hans Engell i sin klumme i Ekstra Bladet onsdag.

- Ingen toppolitikere vil sige det til citat, men i kredsen af ministre, ledende Venstre-politikere plus toppen hos Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti tales der nu om folketingsvalg i oktober som den mest sandsynlige udgang på den politiske krise, regeringen er på vej ind i med sine 2025- og Helhedsplaner, skriver Engell.

Ifølge Engell skal selve begrundelsen for valget findes i, at Liberal Alliances ultimative meldinger vedrørende topskatten er umulig at komme udenom.

Hvis ikke topskatten sættes ned med fem procentpoint, vil partiet med Anders Samuelsen i spidsen, nedsætte et mistillidsvotum til regeringen:

- Der kan indgås en masse forlig om alt muligt, men ikke om topskatten. Og her har LA placeret samtlige af partiets jetoner.

S siger nej til reformer der øger råderummet

Tvinger Løkke til valg
Ud fra den faste politiske praktik om, at en siddende regering skal have styr på sit eget parlamentariske grundlag i afgørende sager, vil oppositionen samlet stemme for det votum, som LA stiller.

Og hvis de gør dette, vil der i Folketinget være et flertal for et mistillidsvotum, som vil tvinge Løkke til at udskrive valg.

Dog er det ikke sikkert, at Løkke overhovedet kommer så langt, før han selv vælger at drage konsekvensen.

- I de kommende uger vil regeringen af al magt søge forlig på så mange punkter i helhedsplanen som muligt. Når han (Løkke, red.) konkluderer, at han ikke kan komme igennem, er tidspunktet for valgudskrivelse kommet, skriver Hans Engell.

Dårlig stemning i blå blok
Hos LA er man mere end almindeligt utilfredse med, at Løkke ikke har leveret den vare, som han stillede i udsigt.

- LA er klar til kamp også i en valgkamp, hvor organisationer og erhvervsliv formentlig vil falde over dem med kritik for at have væltet en blå regering. Om vælgerne er enige, er usikkert. De første meningsmålinger efter LA's ultimative krav har tværtimod givet partiet en beskeden fremgang, skriver Engell.

Han understreger, at stemningen i blå blok således er særlig dårlig i øjeblikket.

Kaos i blå blok: Derfor er der had i luften

Stor risiko for Løkke
Kommer valget inden for de næste par måneder, vil det være en af de korteste valgperioder i historisk tid.

Og ifølge Hans Engell er et vundet valg for Lars Løkke Rasmussen heller ikke uden vanskeligheder, hvis flertallet af danskerne genvælger en blå regering:

- Så venter nye besværlige forhandlinger om regeringsdannelsen. Løkke får ikke bare lov at fortsætte uden videre.

Ifølge Hans Engell er det altafgørende, at Løkke kan sætte sig ved forhandlingsbordet med DF og forhandle med partiet på lige fod, hvis han vil beholde sin titel som statsminister.

- Hvis Løkke vil fortsætte som statsminister, må han ned på jorden og dele både politik og magt med Thulesen Dahl. Ellers kan DF bare pege på sig selv.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?