Engell: Derfor dropper Mette F. Hovedstaden

- Det handler først og fremmest om at optimere stemmetallet, forklarer Hans Engell om Mette Frederiksens beslutning om ikke længere at være folketingskandidat i Ballerup

Mette Frederiksen. Foto: Stine Tidsvilde./Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen. Foto: Stine Tidsvilde./Ritzau Scanpix

Efter knap 20 år som folketingskandidat i Ballerup i Storkøbenhavn har Mette Frederiksen besluttet at rykke til Aalborg og stille op til næste folketingsvalg i Nordjylland, hvor hun oprindeligt stammer fra.

Ifølge Ekstra Bladet politiske kommentator, Hans Engell, er denne beslutning på ingen måde tilfældig. Ikke mindst i lyset af, at en stor stemmesluger i det nordjyske, Søren Gade (V), ikke stiller op til næste folketingsvalg.

- Partierne prøver at placere deres stærkeste kort der, hvor der er udsigt til at kunne hente flest stemmer. Der er ingen tvivl om, at der vil være mange ledige stemmer efter Søren Gade. Mette Frederiksen vil få et stort valg, siger Hans Engell og fortsætter:

- Jeg er sikker på, at den her beslutning er truffet efter en meget nøje analyse af, hvordan de kan hente flest mulige stemmer ud af Mette Frederiksen. Det handler først og fremmest om at optimere stemmetallet.

For stor til Ballerup: Mette F. flytter til Aalborg

I et opslag på Facebook forklarer Mette Frederiksen, at hun med skiftet 'vender hjem til Aalborg. Til Nordjylland'. S-formanden er således født på Aalborg sygehus Nord og er vokset op i byen.

Men selv om Mette Frederiksen har udsigt til flere stemmer ved at vende 'hjem', så undrer valget alligevel Hans Engell:

- Normalt vil man sige, at en sjællandsk kreds er bedre, og det giver hende også noget rejseafstand. Det kan ofte give nogle problemer som partileder - og hvis hun bliver statsminister - med møder og den slags, siger Engell med henvisning til, at Mette Frederiksen bliver boende i Ballerup.

- Men Mette Frederiksen kan godt lide at rejse rundt i landet. Som partileder har hun været meget flittig til at tage til masser af møder rundt omkring, tilføjer Hans Engell.

S-formandens mail til partifællerne i Ballerup

Kære ven,

For snart 20 år siden blev jeg opstillet som jeres folketingskandidat i Ballerup-kredsen. Jeg var en ung kvinde i starten af 20’erne. Socialdemokrat med stort S. Engageret og måske knap så nuanceret som i dag.

Helle Degn sluttede som kandidat. Jeg blev opstillet. Dengang var jeg ny, ung, uerfaren og ukendt. I troede på mig.

I kørte mig rundt i de forskellige boligområder, så jeg lærte forskellen på Vængerne og Grantoften. Vi stemte dørklokker. Ringede på mere end 10.000 døre på det første år. Hanne og Erik smurte leverpostejmadder til mig i Måløv, og jeg gik i politikerlære hos vores daværende borgmester i Ballerup, Ove Dalsgaard. J

eg blev valgt til Folketinget i 2001. Kampagnen lykkedes. Efter kommunalreformen blev kredsen ændret, og jeg blev også Glostrups kandidat.

Vores samarbejde blev år for år tættere, og valg efter valg har vi sikret vores område stor indflydelse og en klar socialdemokratisk profil.

Jeg har været glad for vores samarbejde i alle årene. Jeg er taknemmelig over alle jer, der har knoklet både for mig og for partiet. Ordnet roser og smurt morgenmad, hængt plakater op og delt pjecer ud. Stået tidligt op og gået sent i seng. Stemt dørklokker og skrevet opdateringer. Fra de yngste i DSU til de ældste, der stædigt holder ved.

Jeg har nydt vores diskussioner. I har udfordret mig og holdt mig til ilden. Mest af alt holder jeg af jer og vores kammeratskab.

Men tiden er nu til, at I skal finde en ny kandidat. Vi nærmer os folketingsvalget, og vi har i partiet besluttet, at jeg skal søge valg i en af de større storkredse. Jeg søger derfor valg i Nordjylland, hvor jeg håber at vende tilbage til min gamle kreds, Aalborg Øst. Jeg har aldrig lagt det nordjyske fra mig, og med en større storkreds tror jeg på, det vil styrke Socialdemokratiet, at jeg skrifter kreds.

Jeg vil ikke lægge skjul på, at det er meget vemodigt. Jeg kommer til at savne jer og ved, at jeg skylder min kreds så uendeligt meget.

Tak for indsatsen. Bliv ved at kæmpe for det stærke Socialdemokrati i Ballerup, hvor Jesper er vores dygtige borgmester med en god gruppe i ryggen. I Glostrup gik vi frem ved valget i november, og vi var tæt på at hive borgmesterposten hjem. Fortsæt det gode arbejde; så skal det nok lykkes næste gang.

Ballerupkredsen er en fantastisk kreds. Fordi I er der. Tak venner.

Kærlig hilsen

Mette