Engell: Derfor er Mette F's taktik farlig

Mette Frederiksen skal holde samling og ro på partiet. Men det bliver svært med hendes nuværende taktik, mener Hans Engell

- De har døjet med 'blå Helle' i 10 år. Nu vil de have 'røde Mette', lyder den korte version af analysen fra Hans Engell.

Mette Frederiksen, debuterede for alvor i weekenden som Socialdemokraternes nye formand med en række interviews i morgenaviserne. Blandt de mest opsigtsvækkende udmeldinger var afvisningen af, at Socialdemokraterne vil indgå i alternative flertal på Borgen med venstrefløjen og Dansk Folkeparti udenom V-regeringen.

Og netop den strategi er farlig for den nyvalgte formand, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, inden Mette Frederiksen i dag møder pressen på Socialdemokraternes sommergruppemøde i Silkeborg.

Se også: Tulle om Mette F.: Hun må æde sine ord

Se også: EL og SF dumper Mette F.-udmelding

- Hun har valgt en strategi, som ikke er ufarlig. Hun afviser alternative flertal, selvom hun kan indgå forlig om sociale og arbejdsmarkedstemaer med Enhedslisten, SF og DF. Og så kan det blive svært at holde sammen på den socialdemokratiske venstrefløj og mange i fagbevægelsen, siger Hans Engell og henviser til, at flere års sult efter 'rigtig rød' politik under Helle Thorning-Schmidts lederskab ikke sådan er at spøge med.

Bedst i det lange løb

Alligevel mener Hans Engell, at Mette Frederiksen gør klogt i ikke at drive klapjagt på alternative flertal udenom Løkke fra dag et.

- Med den her taktik har hun i virkeligheden valgt at erklære DF som hovedfjenden og ikke Løkke. Venstrefløjen vil sige: 'Mette, det handler om at smide Løkke ud så hurtigt som muligt og selv komme til fadet.' Men i virkeligheden tror Frederiksen ikke på, at man kan regne med, at Løkke-regeringen falder i løbet af de næste tre-fire år. Derfor er der ingen grund til at gå på kalkunjagt mod Løkke, siger Hans Engell.

- Så det, hun i virkeligheden afskærer, er, at Thulesen Dahl peger på Løkke som statsminister, mens han samtidig får lov at være ophavsmand til en masse populære alternative flertal, der lugter af rød, social politik og dermed beholder de S-vælgere, han allerede har kapret til DF, lyder det fra Hans Engell.

- Det, Mette Frederiksen skal præstere i dag og de næste måneder, er at bygge sig selv op som statsminsterkandidat. Folketingsvalget viste jo, at det eneste parti der kunne trække blå vælgere, var Socialdemokraterne. Derfor vælger hun nu at tænke mere langsigtet, siger Hans Engell.

FØLG SOMMEGRUPPEMØDET LIVE FRA KL. 12.30

1 af 2 Mette Frederiksen. (Foto: Jens Dresling)
2 af 2 
144 kommentarer
Vis kommentarer