Engell: Det her kan koste regeringen livet

Slagsmålet med LA og DF om topskat bliver Løkkes absolut største i regeringens første leveår. Hvis den da når så langt, vurderer Hans Engell

Topskat bliver Løkkes store hovedpine i løbet af foråret, vurderer Hans Engell. (Foto: Jens Dresling)
Topskat bliver Løkkes store hovedpine i løbet af foråret, vurderer Hans Engell. (Foto: Jens Dresling)

Topskat eller ikke topskat. Det er spørgsmålet for statsminister Lars Løkke Rasmussen, der med sin smalle V-regering står over for et skæbnesvangert slagsmål.

Det vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, der ikke tøver med at kalde det kommende tovtrækkeri med især Liberal Alliance og Dansk Folkeparti om formen og graden af topskattelettelser for decideret livsfarligt for Løkke. Særligt efter det i dag står klart, at Venstre vil arbejde for at hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat - frem for at sænke selve topskattens trækprocent fra 15 til 10 pct.

Se også: Løkke åbner for alternativ lettelse af topskatten

- Det her kan koste regeringen livet. Slagsmålet om topskattelettelser kan i sidste ende koste regeringen livet, fordi Liberal Alliance fører ren kamikazepolitik på det her område. Hvis de ikke får kraftige indrømmelser på topskatten, så vil de trække tæppet væk under Løkke. De kræver, at regeringen leverer den vare, som de kæmpede meget hårdt for under regeringsforhandlingerne, siger Hans Engell.

Ifølge Hans Engell er det derfor ikke nok for Anders Samuelsen og Liberal Alliance, hvis regeringen alene sætter topskattegrænsen op fra i dag 459.000 til omkring 750.000. Den manøvre vil løfte omtrent 350.000 danskere med middelhøje lønninger ud af topskatten.

- Men får Liberal Alliance ikke en indrømmelse, hvis topskattegrænsen bliver hævet?

- Jo. Men det er bare ikke nok. Liberal Alliance og de konservative mener, at topskatten er et helt grundlæggende problem. De vil afskaffe den helt, og så er det næste, at procenten skal nedsættes med fem procent, som Venstre også skriver i deres regeringsgrundlag. På den anden side står så Thulesen Dahl og DF, der helst ikke vil ændre på topskatten overhovedet, siger Hans Engell.

Og Liberal Alliance lader da også klart skinne igennem, hvad der er partiets politik på topskatten med dette tweet fra mandag formiddag:

Kombi-løsning

For at stille Dansk Folkeparti tilfredse med en kommende ændring af topskatten er statsministeren samtidig nødsaget til at give massive indrømmelser på udlændingepolitikken, mener Hans Engell.

- Løkke kan kun komme ud af kniben med en form for blandingsordning. Han skal flytte noget af grænsen og samtidig sætte procenten ned for at gøre LA og Samuelsen tilfreds. Derudover skal det ske i kombination med massive stramninger på udlæningepolitikken, så Dansk Folkeparti også får noget.

Det ventes, at regeringen i løbet af foråret vil forsøge at arbejde en skattereform på plads.

263 kommentarer
Vis kommentarer